3DX skrev:Hjælp Otto
Håber du vil tillade, at andre kommer med svar.
3DX skrev:Hvad er hvad...
X x 1080 er 1080 pix. lodret
er HD tv er X x 768 pix. lodre
begge er HD, eller ?
High Definition defineres normalt, som fastlagt af de amerikanske organisationer FCC og ATSC, til (1280x) 720p eller (1920x) 1080i/p. Ligeledes er disse blevet adopteret af Tv-industrien, BlueRay, HD-DVD, spilkonsollerne med flere.
3DX skrev:kan du ikke lave en liste / ordbog for lyd idioter som mig
Hvad ønsker du listen skal indeholde?
3DX skrev:Hvad kommer HDMI ud med ?
Det du indstiller signalkilden til. HDMI 1.3 har en båndbredde på 10.2 Gbit/s, så det kan være 480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p, 1440p, etc.
3DX skrev:En projekter er 720, men tager VGA signal...
Projektorer findes i mange afskygning, med forskellige fysiske opløsninger og tilslutningsmuligheder.
3DX skrev:hvordan regner den lige 768 om til 720, eller 1080 !
Et displays fysiske opløsning bliver bestemt af antallet af individuelle billedelementer – dvs. pixels.
Displays produceres i dag i et væld af forskellige opløsninger, størrelser og forskellige aspect ratioer. De mest anvendte opløsninger er 852x480,1024x768,1366x768 og 1920x1080, men der findes dog et utal af andre mere eller mindre udbredte typer.
Få et få et stykke kildematriale til at passe til et display som ikke har samme opløsning anvendes en proces, der kaldes skalering. Denne proces varetages normalt af dislayet selv, men der findes også eksterne scalere og afspillere med disse indbygget. Principielt er det dog ligegyldigt om skaleringen, til panelets fysiske opløsning foregår før eller efter indgangen på display’et og så alligevel ikke. Nok varetager de eksterne enheder i reglen denne opgave bedre end displayene selv, men det hjælper jo bare ikke meget hvis omstændighederne er, at displayet alligevel efterfølgende foretager en skalering – pga. billedforbedrende kredsløb, overscan, manglende data-rate potentiale for interface-delen på indgangen, eller noget helt fjerde.
Skalering vil altid betyde et mere uskarpt og mindre detaljemættet billede. Hvis du sidder og læser her på siden ved en LCD-monitor, og ellers har arbejdskomfort i tankerne samt dine øjne kær, vil du også have indstillet grafikkortets output til en opløsning der er lig panelets. Man kan selvfølgelig argumenter for, at skarphed for Tv- / film-display bliver en mindre vigtig faktor i takt med betragtningsafstanden stiger, men der er flere ulemper ved skalering. Ikke mindst de forvrængninger man i fagsprog kalder skalerings-artefakter, som er synlige fra selv større afstand.
Problemerne med skalering skyldes, at der ikke er nok pixelinformation til rådighed, hvorfor en skærm nødvendigvis - ved hjælp af komplekse beregninger, kaldet algoritmer – selv skal gætte sig til de resterende pixels for at udfylde panelet.
For et display med et 1920x1080-panel betyder det faktisk, at den for et PAL-signal (det være sig DVD, almindeligt Tv-signal eller andet) selv skal ”opfinde” 1.763.712 pixels og det ud fra et kildemateriale, som egentlig kun indeholder 309.888 pixels. Ikke noget der ligefrem kan betegnes som befordrende for billedkvaliteten.
finnur skrev:Citeret "Tiny Tim wrote . . ."
Hvem er Tiny Tim?