Diamagnetic skrev:Tusind tak for målingerne det blev jeg MEGET klogere af. Havde ikke drømt om at det var SÅ slemt for de store kondensatorer. Det er måske forklaringen på at det ofte er hårdhed ved 2-3 khz. i effektforstærkere med store elektrolytter. Har ellers været tilbøjelig til at tro fejlen lå et andet sted og søgt at kompensere på forskellig vis.
Fra nu af vil jeg ikke bruge større lytter end 4700 uf.
Kunne du muligvis måle på nogle 4 poler ?
Der var kun kort tid til rådighed og hensigten var at give et fingerpeg om hvad man kan forvente sig af store kondensatorer.
Det var der ikke tid til og jeg havde heller ikke en 4pol ved hånden men du kan jo konsultere fabrikantens datablad.
Der er jo flere metoder til at "trække pinen ud" men ingen af dem er uden indbyggede ulemper, valget er dit.
lydkaj skrev:@von Auspuff
Den formel du har taget er den udledt af denne skole formel som har som betingelse at alt er ideelt xc=1/2*PI*F*C fordi så kan jeg anbefale at du tager formlen for C på følgende link indsætte det i din formel:
http://en.wikipedia.org/wiki/Capacitor lidt nede på siden ser du den generelle formel for beregning af kapacitet, tryk på Permittivity som er et "udtryk" for Dielectric constant , du se at denne værdi er frekvens afhængig og temp afhængig og skal skrives i en formel som en complex værdi, alle de store kondensator fabrikanter nævne dette problem.
Og hvad for dig enelig til at tro at der findes et Dielectricum der er fulstændig perfekt, det er der vist kun vacum der er.
Formlen er den Epcos anvender til beregning af brugbar kapacitet ved en given frekvens.
Måske du kan lære dem noget
Hurtig skrev:@ Arsenix:
Det er alment kendt i videnskabelige sammenhænge, at hvis en række målinger skal tages alvorligt af læseren, så skal man også fortælle om målemetoden, da den i mange tilfælde siger mere om de data man får ud af testen, end data'ene i sig selv.
Hvilken opstilling har du anvendt?? Hvilke instrumenter osv... I min branche skal man endda for hvert enkelt måleinstrument oplyse serienummer og seneste kalibreringsdato samt hvem der har udført kalibreringen!
Men vi kan vel nøjes med opstillingen og instrumenternes type. Og så en beskrivelse af hvilke værdier du har fået ud, som du så har regnet videre på.
Grunden til at jeg lige studser lidt over målingerne, er mit kendskab til RIFA PEH200. Det er ikke samme kvalitet som PEH169, men så ringe har jeg godt nok aldrig oplevet den!! At en 22.000uF har en kapacitet ved 100Hz på 20.390uF er indenfor tolerancen... Men 76.000uF ved 2kHz. Den tror jeg simpelthen ikke på! Og jeg tror slet ikke på at dn er induktiv ved 2.5kHz.
Husk lige på, at en leder har en selvinduktion på typisk 1.5nH/mm. Bare 5 cm ledning fra hver skrueterminal på kondensatoren og hen til dit måleudstyr, vil således fordoble den samlede ESL.
Har du eks haft et sæt prøveledninger på 25cm til hhv + og - på kondensatoren, har du tilføjet ca. 75nH, og forsøger at måle en selvinduktion i størrelsen 16nH. Det giver ikke mening, men kan forklare de resultater du er kommet til.
For mig lugter det langt væk af, at dine målefejl er væsentligt større end de størrelser du er i gang med at måle. Forestil dig at måle en spænding i størrelsesordnen 1uV, med et volmeter med en unøjagtighed på +/- 100uV .
Jeg kan kun anbefale dig at se fuldstændig bort fra tråden.
arsenix skrev:Diamagnetic skrev:Tusind tak for målingerne det blev jeg MEGET klogere af. Havde ikke drømt om at det var SÅ slemt for de store kondensatorer. Det er måske forklaringen på at det ofte er hårdhed ved 2-3 khz. i effektforstærkere med store elektrolytter. Har ellers været tilbøjelig til at tro fejlen lå et andet sted og søgt at kompensere på forskellig vis.
Fra nu af vil jeg ikke bruge større lytter end 4700 uf.
Kunne du muligvis måle på nogle 4 poler ?Der var kun kort tid til rådighed og hensigten var at give et fingerpeg om hvad man kan forvente sig af store kondensatorer.
Det var der ikke tid til og jeg havde heller ikke en 4pol ved hånden men du kan jo konsultere fabrikantens datablad.
Der er jo flere metoder til at "trække pinen ud" men ingen af dem er uden indbyggede ulemper, valget er dit.
Jeg tror bestemt ikke målingerne er ved siden af, i en given applikation.
Der er jo næsten ingen på kloden, der i audio sammenhænge viser hensyn til, at der er spolevirkning i kabler, print osv. for det er jo der den er værst.
Vejen uden om den slags hedder desværre klasse A, og det er jo ikke politisk korrekt nu om dage.
Modifix skrev:Hvorfor tror jeg at Bjørn's målinger er foretaget under særdeles kontrollerede forhold?
Mvh. Jens/Modifix
Hvem er Bjørn ?
Venlig hilsen
Karsten
Thomas Sillesen skrev:Tjae.. jeg vil endda gå et skridt videre end Modifix og sige der er en god chance for at det er målt hos en der har beskæftiget sig med kondensatorer i over 50 år
Men sjovt er det da at disse ting nu er målt 2 gange, og alligevel ryger den ikke ind
God heavens!
Jeg synes det vil være yderst relevant, om du tager kontakt til Epcos og RIFA og forklarer dem, at deres måleudstyr er i udu .
Det vil være for fedt, om du har ret.
Tilbage til Teknologi, Teknik & Teori
Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 0 gæster