

Dette band har om nogle redefineret mit musikalske verdens billede, og ikke mindst begrebet "massiv musik"
A.R.T. skrev:Kære alleJeg er dagens lågeåbner, men har desværre haft computerproblemer, der gør at dagens låge først bliver åbnet sådan omkring kl. 20. (dansk tid)Dette skal jeg naturligvis beklage, men "Murphy" er nu svær at hamle op med, desuden forsvandt mit oprindelige indlæg da jeg ville udføre "Vis Prøve", måske pga. indlæggets størrelse - ved det ikke - ihvertfald har "konstrueret" et nyt og delt det op.Det er mit håb at i trods alt bærer over med mig.Venligst ART
8. LÅGE - Del. 1
Var til en lille julefrokostkomsammen igår aftes/nat og jeg faldt ved denne i snak men en som er født i dagens land og da hun nævnte ordet frokost mente jeg at jeg var i god tid. Men ak det viser sig at frokost på svensk betyder morgenmad og Sverige er netop dagens land.
Nu har ”De” godt nok lige basket Danmark ud af EM til sommer, men derfor kan de jo godt være fine og flinke mennesker. Det er i hvert fald min oplevelse når jeg fra tid til anden har besøgt forskellige egne af Sverige. Men hvordan står det så til med musikken i det svenske, det er det vi skal se på i det følgende – god læselyst!
Klassisk:
Man kan, lidt ondskabsfuldt, påstå at Sverige aldrig har fostret en Grieg, Sibelius eller en Carl Nielsen mao. en betydelig international komponist.
Tilgengæld finder vi i andet seedningslag navne som: Wilhelm Peterson-Berger, Allan Petterson og Hugo Alfven. Glemmes må heller ikke Sten Broman, som nogen sikkert husker fra TV’s kontrapunkt-udsendelser, men han har faktisk også virket som både komponist og dirigent. Mange svenske indspilninger er foretaget på plademærkerne Caprice og Swedish Society, mens Allan Pettersons 7. symfoni findes i en RCA udgave med Dorati som dirigent.
Af sangere er der jo Jussi Björling som udover at synge svenske ballader og folkeviser også indspillede en fantastisk udgave af
Den svenske visetradition er også et helt kapitel for sig selv især i kraft af tekster fra bla. Carl Michael Bellman og Dan Andersson.
Bellman er mesterligt fortolket af Sven-Bertil Taube og Cornelis Vreeswijk, hvoraf sidstnævntes philips indspilning fra 1971 nærmest er legendarisk.
Men Vreeswijk kunne også selv skrive tekster og denne skive har høj status hjemme hos mig.
Men vi skal heller ikke glemme Dan Andersson - hvem er han kan jeg høre flere spørge.
Jo, ukendt i Danmark men nærmest nationalskjald i Sverige. Han døde i 1920, kun 32 år gammel og skrev digte/tekster der er sorte som ind i et vist sted, men der er også andre kræfter til stede, ikke mindst en voldsom længsel efter noget andet og større.
"Om sin längtan sjöng han hela natten lång:
Det är något bortom bergen, bortom blommorna och sången
det är norgot bakom stjärnor, bakom heta hjärtat mitt"
- fra "Tiggarn från Luossa"
En mesterlig Dan Andersson fortolker er Thorstein Bergmann, hvis indspilning på EMI fra 1967 (siden genudsendt på cd) står lysene...nå ja klar. (kan desværre ikke lige finde et billede).
I nyere tid er der dukket flere kvinder op her iblandt Sofia Karlsson
se evt. http://www.myspace.com/sofiakarlsson for mere info.
I midten af 90'erne dukkede Lisa Ekdahl op og satte påny den svenske visetradition på dagsordenen ikke mindst i kraft af denne:
For mere info se:
Nok om viser - 3.del følger................
A.R.T. skrev:8. LÅGE - Del. 1
Var til en lille julefrokostkomsammen igår aftes/nat og jeg faldt ved denne i snak men en som er født i dagens land og da hun nævnte ordet frokost mente jeg at jeg var i god tid. Men ak det viser sig at frokost på svensk betyder morgenmad og Sverige er netop dagens land.
A.R.T. skrev:Skulle du - kære læser - forvilde dig til Sverige - så tag til Hultsfred.Der ligger Svenskt Rockarkiv og det er et besøg værd. Ligeledes afholdes der i Hultsfred en musikfestival.Se mere på:
Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 3 gæster