Der er altså nogle herrer her i tråden, der lidt misforstår teknikken, og i stedet forsøger at snakke sig ud af det med købmandsregning.
Det er korrekt, at man typisk ikke har så høj forsyningsspænding i en klasse-A forstærker som i en klasse-AB, idet det vil nødvendiggøre egen transformatorstation.
Men hvad har det at sige???
Snakken om, at man skal bruge høj forsyningsspændig for at modvirker EMF, er mildest talt en misforståelse, der ret tydeligt viser at man ikke ved noget om elektronik.
Forstærkerens opgave er at levere en given signalspænding på udgangen, som følge af signalet på udgangen. Denne spænding skal ideelt være den samme uanset belastningen.
Med andre ord: Hvis forstærkeren i øjeblikket skal give eks 10 volt, så skal den give 10 volt. Og det uanset om basenhederne har været på langfart, og er på vej retur med en messe induceret strøm til følge. Hvis forstærkeren pludselig begynder at ændre spænding som følge af strøm induceret i højtaleren, kan den jo netop IKKE undertrykke denne, men følger i stedet højtaleren.
Hvis forstærkeren er totalt ligeglad med at højtaleren inducerer en masse strøm, er højtaleren i et solidt jerngreb, og alt hvad højtaleren inducerer bliver kortsluttet, idet forstærkerens udgangsspænding IKKE påvirkes det mindste.
Når vi snakker om dæmpningsfaktor, er det meget påfaldende, at de fleste KUN snakker om dæmpningsfaktor ved lave frekvenser, og kun om at have styr på basserne. Det undrer mig meget!!
Jeg vil gerne stille min DOXA til rådighed imod en eller anden Technics surround reciever med en dæmpningsfaktor på flere tusinde gange, og samtidig garantere at DOXA'en med noget i nærheden af 50-100 gange giver et noget mere solidt indtryk af at have styr på enhederne.
I virkeligheden er dæmpningsfaktoren nok mindst lige så vigtig ved højere frekvenser. De fleste kan se, at dæmpningsfaktoren ved eks 20 Hz er vigtig, da man jo har en stor basenhed, der skal holdes i stramme tøjler... Men helt ærligt. Vi snakker 20Hz.
Hvad med en diskant?? Godt nok er massen mindre. Men der er tale om en membran der skal drøne frem og tilbage 20.000 gange i sekundet! Mon ikke det i mindst lige så høj grad stiller krav om, at forstærkeren har fat i denne enhed, eller tror man bare den kan sejle rundt??
Det er totalt overset, i særdeleshed af forstærkerproducenterne. Givetvis fordi Deres specifikations-trick nr 1, modkobling, lige netop IKKE hjælper ved høje frekvenser.
Modkobling er godt til DC, men eleers har jeg meget svært ved at finde anvendelsesmuligheder indenfor audio.
Prøv at se hvor mange forstærkerproducenter der opgiver sine imponerende dæmpningsfaktorer ved 100Hz eller 1kHz på op imod 1000 gange. Men se lige hvor mange af dem der er ærlige nok til at sige at den ved 20kHz er faldet til 20-50 gange??
Men det trigger mig lige... snakken om at skulle bruge høj forsyningsspænding i kampen mod EMF, kan givetvis stamme herfra.
Har man en stærkt modkoblet forstærker, med en lidt svag forsyning og udgangstrin, er det klart man skal have en høj forsyningsspænding. Her er den gode dæmpning jo opnået lidt kunstigt. Selve konstruktionen har jo reelt ingen muskler, men man filer på koblingen for at opveje det.
Se eks på en forstærker med 40 volt forsyning, men som er så svagt dimensioneret, at den har en samlet umodkoblet impedans igennem forsyningen og udgangstrinnet på 1ohm. Hvis man belaster den med en uendelig impedans, vil den kunne give 40 volt ud. Men trækker belastningen pludselig 20 Ampere, går de første 20 volt reelt tabt i forstærkerens egen umodkoblede udgangsimpedans, og den kan reelt kun give 20 volt. Så er det klart at man skal have en høj spænding for at kunne styre EMF. Men dimensionerer man forstærkeren korrekt, er det ganske og aldeles uden betydning!
Skulle nogen stadig være uening, synes jeg vi skal tage debatten på lidt mere teknisk niveau end købmandsregning, der næppe er velegnet til beskrivelse af tekniske problemstillinger som disse.
Snakken om hvorvidt klasse-A er bedre eller ej, finder jeg lidt tåbelig. Jeg har aldrig hørt nogen reelt udtale, at de sigter efter at lave en klasse-A forstærker med lige så god performance som en klasse-AB. Det modsatte er der til gengæld brugt temmelig meget krudt på at opnå.
Klasse-D bølgen startede jo heller ikke fordi man mente at det lydmæssigt ville være klasse-A overlegent, men udelukkende fordi man kunne opnå mere udgangseffekt og mindre tabseffekt, og alt sammen til en brøkdel af prisen. At branchens evige storrytelling så efterfølgende forsøger at overbevise om at klasse-D er bedre, kan jeg kun smile af...