ctacta skrev:Som ophavsmand til opfindelsen, vil jeg sige at problemet først var aktuelt ifm. udvikling og design af Zitech/eHomevision mediacenter, hvorfor jeg endte op med en USB controller og løsning der er søgt beskyttet og som der er opnået PCT-patent på.
Retserhvervelsesproceduren for at opnå patentretlig beskyttelse sker rigtignok på basis af en ansøgning, hvorunder et af formkravene er, at man er i stand til at angive mindst én praktisk anvendelsesmulighed for opfindelsen. Herved opnår man dog ikke en eneret på alle løsningsmodeller for den anvendelses, som ens specifikke opfindelse tilsigter at imødekomme.
Patentbeskyttelsen omfatter alene netop den i patentansøgningen beskrevne opfindelse. En umiddelbar sammenligning vil ofte afsløre en række forskelle, f.eks. komponentvalg, monteringslayout osv. Afgørende for, om der foreligger en krænkelse, vil da være, om en sammenligning mellem den i ansøgningen beskrevne opfindelse og det påståede krænkende objekt – alt med fradrag af kendt teknik – fører til en konstatering af identitet eller noget, nærmer sig hertil. Denne udmålingsproces vil til syvende og sidst altid bero på et sagkyndigt skøn. Skønnet skal føre til, at man – ud over at bortse fra den kendte teknik, der altid står til fri rådighed – bortser fra uvæsentlige forhold og fremfinder de væsentlige elementer i opfindelsen. Genkendes disse i det påståede krænkende objekt, foreligger der en krænkelse, ellers ikke.
Dette beskyttelsesomfang defineres i patentretlig teori som Patentkravslæren. Grundsynspunktet er, at opfinderen/ansøgeren selv skal have adgang til, ligesom vedkommende har en pligt hertil, at definere sin opfindelse i patentansøgningen, således at den opfinderiske idé herigennem fremtræder på en klar og tydelig måde, jf. PTL §§ 8, stk. 2, jf. § 39 og EPK art. 69. Man kan altså ikke påberåbe sig forhold, der ikke er kommet til udtryk i patentansøgningen og fastlæggelse af beskyttelsesomfanget sker efter en stram ord-fortolkning.
ctacta skrev:Simpelt? Tja, det er det vel, men det skal respekteres.
Det er ikke korrekt. Frembringelser der er så simple, at det er nærliggende for en fagmand på området, jf. EPK art. 56, eller konstruktioner der ikke adskiller sig fra hvad der hidtil har været kendt, kan ikke patenteres – og i så fald patentering har fundet sted, må patentet erklæres ugyldigt, helt eller delvist, med retroaktiv virkning tilbage til den dag, hvor patentansøgningen blev indleveret.
Næsten enhver opfindelse kan beskrives på en sådan måde og med sådanne detaljer, at den rent formelt kan siges at være ny. Det er dog ikke nok til at opnå patentbeskyttelse. Man kan altså ikke omgå kravet om opfindelseshøjde ved at skrive sig ud af problemstillingen.
Det er også vigtigt, at ikke enhver nok så beskeden forbedring af den foreliggende teknologi, selv om forbedringen er reel eller man finder andre anvendelsesmuligheder herfor, kan føre til patent. Dette ville føre til en utålelig båndlæggelse af almindelig faglig viden, der netop består i at tilpasse teknologien til konkret brug.
Ovennævnte fagmandskriterium indebærer også, at en fagmand ikke blot ved at anvende sin umiddelbare viden, men også sine kombinationsevner m.m., ikke ville være nået frem til ”opfindelsen”. At anvende sine kombinationsevner er ikke ensbetydende med at være opfinder. Det fremhæves således ofte, at den her omhandlede fagmand ikke må besidde ”any inventive capability”, se f.eks. T-422/92 af 21.9.95 og T-39/93 af 14.2.96. Du kan i øvrigt læse mere om det grundlæggende krav til en fagmands viden i EPO’s Guidelines.
ctacta skrev:Enten vil du ikke høre eller affinde dig med facts, og i så fald må du smage hammeren med fuld styrke
Jeg har ikke andet end respekt for dine arbejder med HTPC. Hvad angår patentret, kan jeg dog læse mig til, at du er ude, hvor du ikke kan bunde.
Selvfølgelig skal man forsvare sine patentrettigheder og om nødvendig tage juraen i brug til dette formål, men i det konkrete tilfælde vurderer jeg dels, at der på ingen måder foreligger muligheden for en krænkelse og dels kan jeg læse mig til, at dit patent hviler på et særdeles usikkert grundlag.
Det kan godt være, at du har opfundet den dybe tallerken og det er lykkedes din tidligere arbejdsgiver at få patent herpå. Tillykke med det. Det forhindre dog ikke andre i at fremstille dybe tallerkner eller skulle kompencere Remedan herfor, og skulle Remedan gøre et sådan krav gældende i retten, siger min erfaring mig at selv den mest søvnige dommer vil ryste på hovedet.
Hvis Remedan skulle komme igennem med et krav overfor Beast, skulle hans frembringelse objektivt set, som det mindste, i sig selv være patenterbar - altså opfylde patentkriterierne. Konstruktionen består dog alene af et standardindkøbt USB-kabel med et generisk chip samt enkelte diskrete komponenter hvortil han har tilføjet en transistor, der åbner og lukker for USB-forsyningen. Der er altså tale om standardkomponenter der er frit tilgængelige for alle, sammensat på en måde der næsten ikke kunne være anderledes, og så meget desto mere naturligvis er en åbenbar selvfølge for en fagmand. Herudover har Beast lavet et stykke software, til at styre systemet, men computerprogrammer kan ikke patenteres, jf. PTL § 1, stk. 2, nr. 3.
ctacta skrev:Jeg bad dig venligst overveje hvad det var du ville med det du havde gang i, idet du efter min opfattelse bryder patentet, men du kan ikke se det og vil have argumentation, og du vil derfor efter jul høre nærmere fra selskabets advokat.
Nu er det jo dig, der bringer en sag på banen, i et offentligt debatforum, som måske mest hensigtsmæssigt ville have været behandlet privat mellem Beast og Remedan. Ikke desto mindre har du nu engang, her i tråden, fremkommet med en påstand, som du nu afviser at underbygge med belæg?
ctacta skrev:Og der har du så Patent- og Varemærkestyrelsens nyhedsundersøgelse imod dig, give it a try, thats the game.
Først og fremmest er det ikke Patent- og Varemærkestyrelsen, som har forestået nyhedsundersøgelsen af din opfindelse. Idet der er tale om en international patentansøgning, er det kun den svenske patentmyndighed eller EPO som har haft kompetence hertil. Jeg tror for det andet også, at du misforstår noget. Det er jo i første omgang også patenthaveren, der skal løfte bevisbyrden for, at der overhovedet foreligger et patentindgreb.
Beast skrev:Dette bekræfter i virkeligheden de "fordomme" jeg har om patentsystemet. Det anvendes primært til at skræmme andre imod innovation og er i virkeligheden ikke en beskyttelse af den lille mand, men et system til at tryne andre med. Det burde kun anvendes til at beskytte virkeligt banebrydende nyt. Systemet er indrettet således at man kan patenterer stort set alt og først når nogen andre kommer med det indlysende modargument kan man køre sine advokater i stilling og føre en lille krig om dette.
Patentretten er den juridiske rygrad i den forskningsbaserede del af erhvervslivet og tilskynder gennem eneret, at der postes udviklingspenge i ny teknologi. Herudover spredes kendskabet og adgangen til udnyttelse af teknologiske innovationer hensigtsmæssigt ved registreringer og licensaftaler. Virksomheder satser i stigende grad på intellektuel kapital og patenters antal er derfor steget voldsomt. Med det stærkt stigende antal må man dog desværre også notere et vist fald i kvaliteten, hvilket
dette patent synes at være et godt eksempel på.
Al jura kan anvendes til at tryne de, som ikke har den fornødne indsigt, og patentretten er som sådan ikke et særegent område. Nærværende udvikling af denne tråd synes at være et typeeksempel på en virksomhed, der anvender "scare tactics" uden egentlig juridisk eller faktuelt holdbart belæg. Det er noget jeg daglig stifter bekendtskab med og desværre ser jeg alt for tit, at "svage" parter på den baggrund resignere.
Skulle Remedan og Christian vitterlig mene, at de har en sag her og derfor gøre alvor af truslerne, vil jeg glædeligt henvise dig nogen af de skarpeste juridiske hoveder inden for området. Jeg kan sagtens se, at trusler som de der er fremkommet i tråden, er et irritationsmoment uden lige, men det vil være ærgerligt, hvis du skulle opgive dit projekt blot fordi nogen, muligvis af misforstået stolthed, mener de har bedre ret end dig. Mander man sig op overfor bøller, plejer de i reglen at opgive.