JJAZ skrev:Bulgarien skrev:Man skulle næsten tro at at alle kinesiske produkter blev fremstillet i snuskede og faldefærdige fabrikker, hvor skumle typer stod og rørte rundt i store smeltedigler og hvor små snavsede børn kom og faldbyder deres metalaffald som de har fundet i en affaldsspand.
Sig mig.. Har du nogensinde været i Kina og set noget af deres industri? Har du nogensinde kommunikeret med en kineser omkring en materialespecifikation og om hvordan noget skulle fremstilles?
Du aner simpelthen ikke hvad du snakker om, Kina er SÅ meget anderledes end den vestlige verden på mange mange mange punkter.
F.eks. er der måske en årsag til at et firma som GN Store Nord er begyndt at stille en ret stor mængde krav op for de fabrikker de vil samarbejde med. Det sker NETOP fordi GN ikke længere vil acceptere deres snavsede snuskede fabrikker, lodning uden udsugning, tampotryk, maling og ditto arbejde med opløsningsmidler også uden udsugning. Antallet af gange jeg har set en beskidt fabrik hvor man bare åbnede vinduet ud til smog'en når indeklimaet blev for dårligt er uhyggeligt, og den slags er IKKE befordrende for produktets kvalitet!
Din forudindtagede holdning til hvordan alle danske forhandlere er nogle usle blodsugere og til at Østen er verdens frelse, viser med al tydelighed at din uvidenhed på området er skræmmende.. Det drejer sig jo ikke længere om at du er naiv, men snarere ekstremt uvidende.
Bulgarien skrev:Kina slår den vestlige verden på en lang række områder. Det er derfra vi vil få alle nye og trendsettende produkter i de kommende år. Specielt design har jeg lagt mærke til er enormt udfordrende i forhold til det vi kan præstere, men på en lang række andre område bliver de også førende i den kommende tid. Møbler, beklædning ,arkitektur, elektronik hardware,software, osv
Hold da op.. Kinesisk design, hvad i alverden er det lige??? pt er kineserne ikke nået ret langt og design er absolut ikke en af deres stærke sider. De er supergode til at tage en genstand, kigge på den og kopiere den.. Men, design.. Helt ærligt.. Hvor mange internationalt kendte kinesiske designere kan du lige nævne for os?
Bulgarien skrev:Det omtalte kabelfirma Choseal, eller på kinesisk "Qiuyeyuan",der fremstiller de lækre AV kabler til meget attraktive priser, er stiftet helt tilbage i 1989 og har på fabrikken over 200 forskellige avancerede kabelmaskiner m.m. De har over 1000 ansatte, heraf 48 ingeniører og 160 der er teknisk og administrativt beskæftiget og derudover modtages teknisk støtte fra deres datterselskab R&D.
I 2002 fik blev firmaet ISO9001:2000 og CCC certificeret og har bl.a direkte samarbejde med Panasonic, LG, Hisense TCL, Skyworth og mange andre ligende firmaer. Deres kabelprodukter sælges primært i Asien, Europa og Amerika
Ovenstående mener du så borger for deres kvalitet, eller..? Et 20årigt kinesisk firma med 1000 mennesker og et ISO-certifikat, javel ja..
En professionel ville læse ovenstående noget anderledes. Firmaet er rimelig ungt, sandsynligvis eksisterer det udelukkende på grund af stor kapital støtte fra den kinesiske regering, og så er det bitte lille.
En pænt stor fabrik i Kina er typisk på 50.000 mennesker (Ja, halvtredstusinde). Et firma med 1.000 ansatte er et lille bitte kinesisk firma.
Derudover har de nærmest allesammen "samarbejdet" med en masse af elektronik giganterne når du læser deres præsentation. Jeg tror aldrig jeg har set en præsentation uden at mindst 10 store kendte elektronik firmaer er blevet nævnt som "samarbejdspartnere".
Branchemedlem jjazz skrev
"Din uvidenhed på området er skræmmende, det drejer sig jo ikke længere om at du er naiv, men snarere ekstremt uvidende"
Det kan jeg jo ikke bare havde siddende på mig ...
Hvis man følger bare lidt med i aviser og andre medier f.eks DR P1, vil man få et mere nuanceret og dækkende billede af dagens Kina end det der forsøges frembragt.
Som jeg tidligere har skrevet, afviser jeg bestemt ikke at der findes virksomheder der ikke har styr på arbejdsforholdende, dem er der enda rigtig mange af, - men at det direkte skulle betyde noget for et produkts kvalitet kan man så diskutere.
Produktet bliver jo ikke umiddelbart bedre af, at personalet kun arbejder i 8 timer, har udluftning, rene vinduer, smart arbejdstøj osv., men lad nu det ligge..
Pointen er, at det ikke er det eneste billede af Kina idag, og den gamle traver om dårlig kvalitet til billige priser ikke længere passer. Priserne er stadig ekstremt lave, (hvilket afspejles i indkøbspriserne, hvorved der er en god fortjeneste at hente for vestlige firmaer, men derudover er Kina på vej til noget helt andet, hvilket egentlig burde være svært at overse.
Jeg har tilladt mig at bruge 5 minutter for at finde lidt link og klip der fortæller en smule om den udvikling vi er vidne til og som har stået på i en del år . Der er lidt info på dansk, for forståelsen skyld, men hvis man søger på andre sprog, bliver man nærmest overvældet med information om det kinesiske tigerspring.
Jeg kan kun opfordre til at læse videre om Kina og dette lands fantastiske udvikling. Kina bliver verdens supermagt inden for relativ kort tid, og vil være med til at styre verdensmarkedet, bl.a på grund af de ulige økonomiske forhold der gør sig gældende mellem USA og Kina.
Mens vi herhjemme gør os uendelige anstrengelser for at lokke flere til de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser, så har Kina bare gjort det!
Mere end 24 millioner studerer i dag på de kinesiske universiteter, og seks ud af 10 uddanner sig inden for naturvidenskab og teknik
___________________________
For nylig var jeg i Sydkina, i Fujian-provinsen, nærmere bestemt i Xiamen, der har 3,7 millioner indbyggere. Som så mange andre kinesiske millionbyer er den relativt ukendt i Danmark.
Xiamen-universitetet er en del af den kinesiske stats satsning på videregående uddannelse og forskning og et levende bevis på, at Kina kan selv - også uden for Beijing og Shanghai
Siden 1998 har Kina femdoblet optaget til sine videregående uddannelser - i 2005 slap over 5 millioner af 11 millioner ansøgere gennem nåleøjet.
Mere end 24 millioner studerer i dag på de kinesiske universiteter, og seks ud af 10 uddanner sig inden for naturvidenskab og teknik. Hvert år uddannes 600.000 ingeniører eller næsten 10 gange så mange som i USA.
Med 1.792 videregående uddannelsesinstitutioner satser staten benhårdt på at udvikle en elite med 100 universiteter. 38 af dem finansieres med henblik på, at de skal nå op i verdenseliten. For forskningen satses der parallelt på at udvikle eliten blandt de omkring 4.000 forskningsinstitutioner under Kinas Videnskabsakademi.
www. information.dk/153214 16. januar 2008 John Andersen, Information
Lidt om Kina og design
Since Hunan University opened China's first school of design in Changsha 23 years ago, the discipline has taken off.
Beijing's Tsinghua University is opening a new 60,000-square-meter design building, and in Guangzhou the Academy of Fine Arts just moved to a new eight-story facility with enough space for 3,000 industrial design students -- 5 times its current capacity.
Today, China has some 400 schools offering design classes that together graduate some 10,000 industrial designers annually, up from just 1,500 or so 5 years ago.
"Design schools are popping up like bamboo shoots,"
marvels Yan Yang, chairman of Tsinghua's industrial design department.
http://www.businessweek.com/magazine/content/05_47/b3960003.htm
Kinesisk arkitektur bobler og nu kan du opleve den unge og innovative kinesiske tegnestue MAD på udstillingen MAD IN CHINA i Dansk Arkitektur Center. Tegnestuen MAD har med sin unge og innovative profil fået stor international opmærksomhed.
Prisvindere
MAD modtog prisen "Young Architects Forum Award" af "The Architectural League" i New York i 2006, og har siden vundet flere arkitektkonkurrencer b. la. med ”The Absolute Tower” i Toronto, Canada og Solar Plaza i Guangzhou, Kina. Det var første gang en kinesisk tegnestue vandt en international konkurrence udenfor Kina. MAD har engang tidligere udstillet på europæisk grund, på Venedig Biennalen 2006.
Moderne kinesisk arkitektur gallery.
Flere billeder her http://www.berlingske.dk/apps/pbcs.dll/tngallery?avis=bm&date=20071026&kategori=abmbilleder&lopenr
Fremtiden ligger i Kina!
Udtrykket »Made in China« om få år vil høre fortiden til. Altså den udgave, hvor »Made in China« i vestlige øjne er ensbetydende med sekundavarer i dårlig kvalitet. Når kineserne for alvor får bidt sig fast med produkter, der både i kvalitet, stil og visioner kan hamle op med Vestens, får udtrykket en helt anden klang..
Én af Kinas førende og mest visionære tegnestuer, med direktør Ma Yansong i spidsen for sine 30 ansatte i Beijing, har siden sin start i 2002 haft som mål at hjælpe denne fremtid på vej. MAD Office (MAD for Ma Design) vil efter eget udsagn sætte nye dagsordner for nutidens og fremtidens byer i Kina.
Ma Yansong: »»Made in China« er i dag desværre et kontroversielt begreb, fordi det for mange er synonymt med billig og dårlig. IKEA produkter har f.eks påtrykt: »Made in China, Quality of Sweden«.
http://www.berlingske.dk/article/20071024/modeogdesign/110241227/
Yao Yingjia
Chief Designer, Lenovo, Beijing
A decade ago, PC maker Lenovo hired Yao as its first designer. Since then, he has designed hundreds of products and now oversees the company's design staff of 80. Yao has broken down much of the Confucian hierarchy that hobbles innovation at Chinese enterprises. Every year, he takes team members on a two-day retreat where they bond by building rafts from scrap materials and sailing them across a lake.
And when designers are working on, say, a new cell phone or laptop, they take over a "war room" and immerse themselves in the project for weeks or months. "Asian culture is very top-down," says Yao. "But if you give your people too much direction, you won't get any surprises. And as a manager, I like to be surprised."
http://www.businessweek.com/magazine/content/05_47/b3960003.htm
Read the story