Massevis af Blu-ray-afspillere skal skrottes. De vil ikke kunne bruge nye funktioner, fordi man glemte at stille krav til producenterne, sådan som konkurrenten HD-DVD huskede at gøre.
Masser af mennesker, som har investeret i en af de nye Blu-ray-DVD-afspillere, må erkende, at de har været for hurtige. Deres maskiner er nemlig nu forældede og kan ikke opgraderes.
Blu-ray konkurrerer med HD-DVD om at blive dagens DVDs afløser. De to skiver, som begge er på størrelse med en normal DVD, kan rumme langt mere og er opfundet for at kunne levere film i højdefinition (HD).
Men begge de konkurrerende formater har en række ekstrafunktioner indbygget.Blu-ray-lejren, som tæller Sony og en lang række elektronikproducenter og filmselskaber, lagde for nylig endnu en funktion ind i formatet, nemlig billede-i-billede-funktionen. Mens man ser en film eller et program, kan man få vist små billeder i hjørnet af skærmen med andre klip.
Flertallet af de solgte Blu-ray-afspillere kan imidlertid ikke anvende den nye funktion. Nogle af dem kan muligvis få dem via en opdatering af den software, som styrer afspilleren. Andre er for evigt hægtet af; de har ikke denne mulighed og skal derfor skiftes helt ud - en kostbar affære, eftersom de første afspillere lå i 8.000-kronersklassen. Nu er de dog nået ned i mere rimelige prislejer.
Glemte at stille krav
Årsagen til misèren er, at Blu-ray ikke blev lanceret med specifikke krav til, hvad udstyret skal kunne. Det er præcis, hvad HD-DVD-lejren med Toshiba i spidsen og med Microsoft og enkelte filmselskaber som støttegruppe har slået på, at HD-DVD har styr på.
»Indholdsudbydere (producenter af HD-DVD-film m.m., red.) kan udnytte næstegenerationsfunktioner som billede-i-billede, instruktørens kommentarer og netfunktioner og kan være sikre på, at det vil virke hos enhver forbruger,« hedder det i en folder om HD-DVD, som blev uddelt på verdens største messe for forbrugerelektronik, CES, i Las Vegas i ørkenstaten Nevada i det sydvestlige USA i begyndelsen af januar i år.
Blu-ray-lejren har derfor valgt at dele markedet for afspillere op i såkaldte »profiler«. Alle maskiner købt før november 2007 kaldes profil 1.0, alle efter november profil 1.1, og senere i år kommer profil 2.0, som også får benævnelsen »BD Live« (BD står for Blu-ray-disc). Disse nye vil kunne gå på nettet og hente indhold, der hører til filmen, man ser. Det kan være ringetoner, forfilm eller billeder. Det er imidlertid ikke blevet krævet af nogen af de nuværende Blu-ray-afspillere, så de kan blot vise filmen. Kun Sonys egen spillemaskine, Playstation 3 (den nyeste model), kan opgraderes.
HÃ¥rdt slag for HD-DVD
Det var et hårdt slag for HD-DVD-lejren, da filmselskabet Warner lige før CES-messen meldte, at man udelukkende vil bruge Blu-ray-formatet til sine nye film. Warner var det sidste selskab, som ikke havde valgt side. Ændringen sker fra maj i år.
Langt de fleste øvrige filmselskaber har valgt Blu-ray, mens Paramount og Universal helhjertet går HD-DVD-vejen.
Ifølge det amerikanske brancheblad Home Media Magazine faldt salget af HD-DVD-diske til blot 15 procent i den anden uge af januar, mens Blu-ray-andelen var 85 procent. Det er de laveste HD-DVD-salgstal.
Igennem 2007 har markedsandelen for HD-DVD ligget på i gennemsnit omkring 35 procent, men nogle uger har den været helt oppe på 49 procent.
Derfor er krigen mellem de to formater endnu ikke afblæst.
En række af de store elektronikproducenter har taget konsekvensen af formatkrigen og sender afspillere på gaden, som kan klare begge formater. Senest har Samsung, som ellers støtter Blu-Ray-lejren, meldt sig med sin dobbeltafspiller, som ikke blot kan vise filmene men også kan udnytte de ekstra funktioner på skiverne.
I Danmark er der ifølge Branchen Forbrugerelektronik, som samler alle producenterne, solgt omkring 2.000 Blu-ray- eller HD-DVD-afspillere i 2007. I år ventes solgt 5.000 og til næste år 30.000.