Så var der mail fra Nina igen:
Slava som lille
Pressemeddelelse
SLAVA- SLAVA !!
Mindekoncert for cellisten, dirigenten og mennesket Mstislav Rostropovich.
Jeg har fået den ide at arrangere en mindekoncert for Mstislav Rostropovich – faktisk har ideen luret i min bevidsthed lige siden, han døde i april sidste år.
Ved flere lejligheder har jeg arbejdet tæt sammen med ham, og det har slået mig, hvordan han samtidig med, at han besad en stålsat kompromisløs professionalisme, alligevel mødte alle – livet, verden - med et stort medmenneskeligt nærvær.
Han er kendt for sit formidable, revolutionerende cellospil, sin enorme indsats for at udvide cellorepertoiret, men i de bredere lag også for sine politiske manifestationer: bl.a. spillede han i 1968 i London, som officiel udsendt sovjetisk kunstner, enormt følelsesladet Dvoraks cellokoncert, samtidig med at sovjetiske tanks rullede ind i Tjekkoslovakiet, i 1974 indlogerede han den af staten kompromitterede forfatter, Solsjenitsyn i sit sommerhus og da Muren faldt i Berlin, satte han sig på en stol foran den og spillede Bach suiter for at hylde ”en verden uden grænser”.
Selv sagde han: I don’t care about policy, I care about people !!
Han var et meget specielt menneske med nogle egenskaber, som jeg med dette initiativ gerne vil highlight’e, måske som inspiration i en ”what’s in it for me” tid.
Et stjernehold af skandinaviske musikere er nu samlet til en koncert til i anledningen af hans fødselsdag:
cellisterne Morten Zeuthen , John Ehde og Toke Møldrup, violinisten Mikkel Futtrup, sopranen Nina Pavlovski , og pianisterne Ulrich Stærk og Niklas Sivelöv.
Fælles for dem er, at de enten er blevet undervist af, har arbejdet sammen med eller nærer stor beundring for musikeren Slava, som han kaldes i folkemunde over hele verden.
Slava betyder også ”til ære for” på russisk, så overskriften for koncerten er meget passende (med en lille grammatisk tilsnigelse):
• SLAVA - SLAVA !!
• Arrangører: Dansk Selskab for Russisk Musik og Det Kgl.Danske Musikkonservatorium
• Sted: Konservatoriets festsal, 26.marts 08 kl. 20.
• Med: Morten Zeuthen, John Ehde, Toke Møldrup, Mikkel Futtrup, Nina Pavlovski, Ulrich Stærk og Niklas Sivelöv.
• Program: Prokofiev, Popper, Piazzolla, Shostakovich, Rachmaninov o.a.
Vi hylder et verdensmenneske og en af sidste århundredes største musikere, Mstislav Rostropovich, for hans talent, musikalitet, store engagement, inspiration, temperament, fantasi, mod, nærvær og medmenneskelighed.
Det er lykkedes at samle en gruppe musikere af samme ånd til en koncert, hvor alt kan ske !!
På vegne af arrangører og medvirkende
Nina Pavlovski
Fri Entré
_________________________________________________________
Medvirkende kunstnere
SLAVA SLAVA, mindekoncert for Mstislav Rostropovich.
26.marts 2008
Morten Zeuthen, cello
Morten Zeuthen er uddannet af bl.a. Asger Lund Christiansen og Paul Tortelier. Han har optrådt over det meste af verden – bl.a i sit samarbejde med pianisten Amalie Malling i Wigmoore Hall, London, Carnegie Hall, New York og Casals Hall, Tokyo - og med alle danske orkestre, både med ny dansk musik og i det ældre repertoire. Han har cd-indspillet cellokoncerter af Per Nørgård , Poul Ruders, Pelle Gudmundsen-Holmgreen og Bo Holten, hans dobbelt-cd med Bachs cellosuiter fik i 1994 en Grammy og hans cd ”L’Homme Armé” fra 2006 blev kåret som Årets Danske Soloudgivelse. Han har arbejdet med dirigenter som Kurt Sanderling, Norman del Mar, Esa-Pekka Salonen og Jorma Panula og krydset musikalske grænser med Chick Corea, Kenneth Knudsen og Palle Mikkelborg. Morten Zeuthen var medstifter og mangeårigt medlem af Kontra Kvartetten, han har været 1. cellist i Radiosymfoniorkestret og er siden 1996 professor ved Det kgl. danske Musikkonservatorium, hvor han har uddannet en række fremtrædende unge danske cellister. Han har modtaget adskillige priser bl.a. Gade-Legatet og Musikforbundets Hæderspris.
John Ehde, cello
John Ehde er født i Stockholm, og uddannet hos prof.Asger Lund Christiansen og i Wien hos professor Wolfgang Herzer. Han har ofte assisteret i Wiener Philharmonikerne og har spillet under bl.a. Herbert von Karajan og Lorin Maazel. Han var i 2 år solocellist i Gustav Mahlers Ungdomsorkester under Claudio Abbado og var solocellist i Helsingborg Symfoni Orkester i 10 år fra 89-99. Siden 1990 er han medlem af LINensemble, som eksperimenterer med musikteater, alternative koncert-former, og andre kunstarter. Trioen, der har uropført mere end 40 værker skrevet specielt til dem, kombinerer udstrakt koncertvirksomhed i Danmark, med turneer i det meste af verden. John Ehde har et samarbejde med pianisten Carl-Axel Dominique med fokus på mindre kendte, men inspirerede komponister og han har opfundet sit eget børnekoncertkoncept, hvor han foruden at spille, også dirigerer og fortæller. Siden 2006 er han cellolærer ved Malmö Musikhögskola. John Ehde har med LINensemble indspillet en hel del cd’er for Kontrapunkt, Dacapo og Classico, ligesom han med C.A.Dominique har indspillet flere cd’er for Caprice.
Mikkel Futtrup,violin
Mikkel Futtrup er født i Stockholm og begyndte som 5-årig at spille violin hos Tove og Béla Detreköy.
Han er uddannet hos prof. Gerhard Schultz på Hochschule für Musik und Darstellende Kunst i Wien (Alban Berg Kvartetten) og på Oberlin Conservatory of Music, Ohio, hos prof. Almita og Roland Vamos.
Mikkel Futtrup har bl.a. været koncertmester i Radiosymfoniorkestret og er siden 2002 koncertmester i Det Kgl. Kapel. Han har optrådt som solist med alle danske orkestre samt en række udenlandske, heriblandt Wiener Kammer Orchester, Österreiches Rundfunk Orchester og Berliner Sinfonie Orchester.
Mikkel Futtrup har siden marts 2003 været primarius i Paizo Kvartetten og har med den vundet 1. pris i kvartet sektionen og ”Grand Prize” i 4th Melbourne International Chamber Music Competition 2003, en af verdens mest prestigefylde kammermusikkonkurrencer. Han har bl.a. indspillet værker af Vagn Holmboe med RadioUnderholdningsOrkestret og har vundet flere priser ved konkurrencer, heriblandt 3. pris i Carl Nielsen International Violin Competition.
Nina Pavlovski, sopran
NP er uddannet hos prof. Kim Borg, hos Galina Vishnevskaya i Paris og hos Kirsten Buhl Møller. Hun har optrådt som solist i det meste af Europa, i Japan og Sydamerika, og har bl.a. arbejdet med dirigenterne Mstislav Rostropovich, Gennady Rozhdestvensky, Kent Nagano og Michail Jurowskij. Operadebut i 1993 i Francesco Christofolis Ringproduktion. I 1996 debut som Madama Butterfly på Det kgl.Teater, hvor hun i nogle år var fast solist. Hun har i Skt. Petersborg og Moskva sunget titelrollen i operaen Lady Macbeth fra Mtsensk i Rostropovich’ relancering af Shostakovich’s originale 1932 partitur. Hun sang i 2001 for første gang Tosca på Den Jyske Opera, et parti hun senere har sunget flere steder i Europa, bla. på Opera North i England, hvor hun senere har sunget flere roller. I 2006 vendte hun som Rosalinde tilbage til Det kgl Teaters nyproduktion af Flagermusen. Hun har indspillet flere cd’er med bl.a. Radiosymfoniorkestret , Sjællands Symfoniorkester, Esbjerg-Ensemble for Chandos, Dacapo og Classico, i 2006 uddrag af Wagners Parsifal m Poul Elming og Odense Symfoni Orkester og i okt 2008 indspiller hun bl.a. uddrag af Tannhaüser med tenoren Stig Fogh Andersen. Hun er tildelt flere priser bl.a. Elisabeth Dons Mindelegat og Axel Schiøtz-prisen.
Ulrich Stærk
Ulrich Stærk er uddannet af bl.a. prof. Jose Ribera, og siden sin debut i København i 1989 har han manifesteret sig som en af Danmarks mest efterspurgte koncertpianister. Han har gæstet de fleste europæiske metropoler og har turneret bl.a. i Asien - både som solist og kammermusiker, ligesom han har været solist med en række førende symfoniorkestre i Skandinavien og Tyskland.
Han har arbejdet med kunstnere som Yo-Yo Ma, Barbara Frittoli, Inga Nielsen og Rubinstein Kvartetten og har udgivet en lang række cd-indspilninger for bl.a. Universal, PHILIPS, Classico, Kontrapunkt, Naxos, Dacapo og Marco Polo. Flere er blevet nominerede til priser bl.a. blev hans indspilning af musik af den amerikanske komponist Gottschalk i 2003 nomineret i kategorien "bedste soloudgivelse i Danmark". Han er også en fremragende akkompagnatør og blev, ligeledes i 2003, fremhævet som "the model accompanist" i det kritiske internationale Magasin "Gramophone"´s valg af Carl Nielsen´s sange (med Inger Dam-Jensen og Morten Ernst Lassen) som verdens bedste klassiske cd.
Niklas Sivelöv, klaver
Niklas Sivelöv er født i Skellefteå, Västerbottten i Sverige og havde som barn stor succes med orgelspil. Senere skiftede interessen til klaver og han er uddannet ved Konservatoriet i Stockholm med debut i 1991. Han fortsatte studierne i Helsingfors, Bucharest og London og vandt flere priser bl.a. i 1994 den svenske Golden Apple Award. Var i 1995 Artist in Residence på den Svenske Radio. I juli 2000 spillede han sin første koncert i London, og blev straks genengageret.
Siden 1998 har han været docent og siden 2007 professor på Det Kgl danske Musikkonservatorium, ligesom han har givet masterclasses i Spanien, England, Portugal, Finland og i USA.
Niklas har bl.a. skrevet 2 meget roste klaverkoncerter og arbejder i øjeblikket på flere bestillingsværker. Han samarbejder med musikere som Leonid Gorokhov og Martin Fröst og med dirigenter som Horia Andrescu, Paavo Berglund, Janos Furst, Okko Kamu, Esa-Pekka Salonen og Markus Lehtinen. Repertoiret spænder fra Beethoven til Lutoslawski og Ligeti, og flere komponister har dedikeret værker til ham. Niklas har indspillet mange cd’er og vundet adskillige priser for Simax, Caprice, BIS og Phono Svecia bl.a. med skandinavisk musik (hans indspilning af Einar Englunds Første Klaverkoncert blev nomineret som Bedste Indspilning i det 20 århundrede i Cannes). Flere af hans egne værker er indspillet og udgivet på BIS og Caprice, med hvem Niklas har planer om flere nye projekter, bl.a. Das Wohltemperierte Klaver.