kibri skrev:Hej miju..
Sikke en smøre!
Det sjove er, at jeg bruger under 5% af denne teori nå jeg arbejder.
miju skrev:No offence..!! men de højtalere (kibri) er nu heller ik lige min "kop the"...Hej miju...Det er jeg glad for. Vil netop bryde med den matamatiske tilgang til emnet.Startede også med at bygge HT efter selvsamme formler - det eneste jeg lærte af det var, at det ikke virker! Jeg vil ikke engang kalde det "tommelfingerregler"...Nu har jeg ikke nærlæst hele din formelsamling, men jeg ser du netop skriver at der skal finpudses længe, før det bliver rigtig godt. Dét er vi enige iOg lige så det er på plads:Firmaet hedder "kibri" (ja, lille "k").Højttaleren på billedet hedder "Caelum".
kibri skrev:miju skrev:No offence..!! men de højtalere (kibri) er nu heller ik lige min "kop the"...Hej miju...Det er jeg glad for. Vil netop bryde med den matamatiske tilgang til emnet.Startede også med at bygge HT efter selvsamme formler - det eneste jeg lærte af det var, at det ikke virker! Jeg vil ikke engang kalde det "tommelfingerregler"...Det matematiske??? well..ALT! er matematik! og kan gøres op i matematik!.. hvor precist og godt kommer an på hvor precise og omfattende formler... intet andet.. (det gælder ALT! her i unsiverset.. og det der nu ikke kan gøres op i matematik skyldes udelukkende at de rette formler og den rigtige tilgang af matematisk vej endnu ikke er fundet / udtænkt..)De her viste formler er ganske primitive og teoretiske.. men giver et godt start sted for DIY begynderen.. (PC. simulations programmer er dog mere precise)men fintuning bør for det optimale resultat ske via målinger og LYTNING!.. (for ørene er det sidste og vigtigste redskab!... men husk uden matamatikken, målinger og teknikken på plads opnås det optimale aldrig!.. )Så IGEN! det er grundliggende højtaler teori dette handler om, og ikke LØSNINGEN!... & SANDHEDEN!.. den er lidt mere kompliceret end som så...Nu har jeg ikke nærlæst hele din formelsamling, men jeg ser du netop skriver at der skal finpudses længe, før det bliver rigtig godt. Dét er vi enige iFint!... for der er jo meget meget mere i det at lave en god højtaler..Og lige så det er på plads:Firmaet hedder "kibri" (ja, lille "k").Højttaleren på billedet hedder "Caelum".OK!... men er de ikke meget inspireret af Carlson's "Kul kasser"???
Janils skrev:Flot opremsning miju, men måske den trænger til at blive struktureret lidt og evt. lægges ud på en hjemmeside med overskrifter og links.
Desuden kunne den nok trænge til en opdatering! Jeg har ikke læst det hele igennem men faldt over 2 ting.
Du skriver at de fleste bånd nu har "høj følsomhed" så de kan nå 90 dB ????? I min verden er 90 dB ikke høj følsomhed og desuden er det nok snarere reglen end undtagelsen at de gode bånd/magnetostater ligger omkring de 95-96 dB i følsomhed eller højere endnu.
Desuden rækker de fleste af dem også så langt ned, at de nemt lader sig integrere med f.eks. en god 6,5" bas. Selvfølgelig må man tage de nødvendige hensyn til spredning og belastbarhed med, men det gælder jo alle højttalere.
En anden ting jeg faldt over var at du ikke anså højere følsomhed end 88-90 for nødvendig, da man bare kan anvende en større forstærker. Tja, det kan man da, men mange ynder at køre med små rør-forstærkere eller mindre klasse A-trin, som ofte lyder meget bedre end de store.
Noget helt andet er det, at ALLE højttalere komprimerer når man tilfører høje effekter. Omkring 99% af den tiførte effekt laves om til varme og når temperaturen i svingspolen stiger stiger modstanden. Med andre ord får du dynamisk kompression. Netop derfor vil en høj følsomhed fra starten give en mere "livlig" gengivelse (min erfaring). Da musik er lig med dynamik kan det kun være en fordel med høj følsomhed, selv om jeg indrømmer det kan give andre problemer (støj).
Mine systemer har omkring 88 db. og med en god 200 watter er der mere lyd end jeg har brugfor!! eller det kan spille højre RENT! end jeg kan holde ud mere end få min.
Men generelt er vi enige.. høj følsomhed er da altid en fordel.. jo højre jo bedre.. men meget mere end 90 - 91 db. er vanskeligt i hifi sammenhænge og med de bedste enheder mm. (hvorfor tror du ellers så mange ht. kun ligger mellem 86 og 90 db.??)
Med de enheder jeg ynder er godt 90 db. grænsen, og for mig mere end nok..
Men ok! er man til rør og har mellem 5 og 10W (og for de voldsommere måsle mellem 15 og 30W??) såååå ja så kan jeg godt se problemet.
Du har teoretisk ret i at jo højre følsomhed jo mere overskud og mindre kompression mm. helt klart..
Jeg finder det dog ikke noget støre problem med en god 100W amp. eller der over og mellem de 88 og 90 db. som lige før sagt mere end nok REN! uforvrænget og ukomprimeret lyd til mine behov / øre.. (og nok de flsete, ellers var der nok ik meget salg i lav følsomheds højtalere? her især mindre 2 vejs.. )
Men som sagt i teorien har du da ret!!
mvh.
Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 1 gæst