Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Den store kaffe tråd!

Alt ikke hifi-relateret.

Hvad er bedst, Audi eller Alfa?

Indlægaf SES. » fre nov 28, 2008 20:54

ZIG skrev:Nej, jeg kan mærke, at jeg ikke helt er tilfreds med mit svar - og bliver nødt til delvis at trække det tilbage.

1) Feinschmeckere vil unægteligt finde behag og nuancer i mindre niche-produkter, hvor den almindelige forbrugere nærmest ikke kan mærke forskel. Feinschmeckeren er parat til at betale mere for sine pikerede lystfornemmelser - og det er dejligt, at vi lever i så internationalt et marked, at disse specielle ønsker kan opfyldes - til overmål. Glæden er harmløs og giver ikke anledning til skyld.

2) Den almindelige forbuger gør dog klogt i at huske, at hans udannede glæde ved et almindeligt produkt er måske lige så stor og lige så lystbetonet som feinschmeckerens. Heller ikke her er der grund til skyld eller skam.

3) Mellem den almindelige forbruger og feinschmeckeren er der et kæmpe segment af fjolser, der har ladet sig narre af det rene snobberi. Deres glæde er falsk og deres pengepunge lettere. (Jo mere man betaler for sin cable jo bedre smager den etc.)

4) Det er måske skidt for bønderne i Sydamerika men det må være tilsvarende godt for dem i Vietnam. Det er de reelle markedskræfter vi allesammen lever under. Jeg forventer ikke, at der er nogen, der lægger deres forbugsvaner om for at jeg kan beholde mit job. Ingen bebrejdelser her.

5) Som almindelig forbruger skal jeg have lov til at købe min pund smør i det lokale supermarked uden at blive påduttet dårlig samvittighed. Og i den sammenhæng vil jeg også minde d'herrer om, at en gennemsnitsløn for en arbejder i et dansk supermarked er under kr. 100,00 i timen. Hvilket er en skandale og oven i købet en lokal skandale de fleste profiterer af.

Og nu vil jeg tage mig en kop the - fra Liptons, der sikkert også er nogen banditter.



Zig


Det var et klogt svar Zig. Uden at være radikal holder jeg både med dig og Macwerk. På de områder der betyder noget for mig vælger jeg tiest Macwerks filosofi.
Men om grisen er øko eller ej, så er den dog blevet myrdet efter at have fået nogle dages sightseeing til morderen!

Nå ind til kaffen (helt almindelig Kenya pga Karen) og Beethoven.

Men fed og fin tråd fra utrættelige Rasgo...

Men
mvh. SES.
To listen is an effort, and just to hear is no merit. A duck hears also. Igor Stravinsky
Vi har alle lært at skjule vore fordomme, og vi viser ikke vore forkerte meninger. PO Enquist 1976.
Brugeravatar
SES.
Supermedlem
 
Indlæg: 2578
Tilmeldt: tirs okt 25, 2005 06:58
Geografisk sted: Midtfyn

Indlægaf Brok » fre nov 28, 2008 22:24

macwerk skrev:Sæt alle brikker på helle - en af verdens bedste (mest aromatiske) kaffer er lige kommet til landet. Vælg den lysristede og brug stemplekande, så garanterer jeg for en ekstraordinær oplevelse.

Idido

Aricha Microlots, Yerga Cheffe, Ethiopia

Light Roast - Unusually intense aroma of fully ripe strawberries and bergamot.
Dark Roast - Espresso. Full bodied and aromatic with notes of ripe strawberries.

Abdullah Bagersh, who runs the Idido Mill, has perfected the traditional Natural post-harvest processing. While the coffee cherries are dried for several weeks, they are sorted carefully. The result is a very aromatic coffee that’s a lot cleaner than other Naturals. To highlight the intense strawberry notes we have roasted this coffee very lightly with extra heat towards the end.


http://www.coffeecollective.dk/coffees.htm


Du skal selvfølgelig kværne kaffen i sidste øjeblik inden brug og brug så denne fremgangsmåde (måske 55 i stedet for 60 gram kaffe og trække-tiden, som jeg ikke lige synes blev nævnt, er 4 minutter)!

Selv er jeg espresso-drikker og benytter selvfølgelig The Coffee Collective's espressoblanding som er i særklasse (også på verdensplan)!

Is-kaffe er Shakerato-time!

Stedet man snakker kaffe er http://www.espressobar.dk

P.S. I onsdags var jeg på kursus i kaffesmagning med verdensmester i den disciplin 8)
 
Sådan!
The Coffee Collective styrer, big time
Min svoger Peter bestyrer bixen sammen med et par gode makkere.
De har en bette biks i Jægersborggade, bestemt et besøg værd. Og da særligt efter, at bordpladerne er skiftet, så der ikke længere går råd i bunden af kaffeglasset;-)
Hygge,
Brok - som pt. er mest hooked på Daterra, fra Svogers tidligere arbejdsgiver, Estate Coffee på Gl. Kongevej.
" jeg svarer som de fleste piger jeg spørger: NEJ!...oftest efterfulgt af en lussing."
Brok
Medlem
 
Indlæg: 96
Tilmeldt: fre apr 14, 2006 22:14
Geografisk sted: Frederiksberg

Indlægaf A.R.T. » fre nov 28, 2008 22:39

Trådens første billede vækker minder frem fra min studietid i Aalborg - Kronens friskmalede kaffe og en karamel = Min sjæl hvad vil du mere. Tak for det RAS
 
Indrømmet jeg er som a2zinck "hoppet" på kaffemaskinen og termoen når den daglige dosis skal vedligeholdes, men har med denne tråd fået lysten til at hive stempelkanden frem, få den rengjort og justeret (tror at dens stempel tryk sidste gang var for højt sat hvilket efterlod en noget mudret bund) - har i andre nogen erfaring på det område.
 
Når det så er sagt vil jeg gerne høre jer ad, nu i snakker om forskellige kaffesorter, om hvorvidt i har kendskab til eller erfaring med forskellige typer vand og hvor varmt vandet skal være?
 
"Be kind, be real, or get out of my face"
- Peter Dennis Blandford Townshend

"It's All One Song"!
- Neil Percival Kenneth Robert Ragland Young

Nye input fra zaka - NU!
Brugeravatar
A.R.T.
Seniormedlem
 
Indlæg: 868
Tilmeldt: fre jun 08, 2007 22:24

Indlægaf macwerk » fre nov 28, 2008 22:42

Thomas Sillesen skrev:
macwerk skrev:Hvis du viste hvad Nescafé's indkøb gør ved kaffebønder så havde du ikke postet sådan et indlæg :cry:

Ikke engang kun det, men også selve "oplevelsen" når man drikker det sprøjt.

Det var med klart overlæg at jeg ikke inddrog den vinkel (jeg havde allerede lagt lidt hårdt ud med *$) - Jeg prøver at gøre min omgangskreds nysgerrig i stedet for at fortælle dem hvordan jeg synes deres kaffe smager  :wink:

ZIG skrev:4) Det er måske skidt for bønderne i Sydamerika men det må være tilsvarende godt for dem i Vietnam. Det er de reelle markedskræfter vi allesammen lever under.

En lille detalje er så at man kan dyrke meget bedre kaffer på Sydamerikas bjergskråninger end i Vietnamesiske rismarker  :wink:
- Men godt for prisen på kokain, må det være.
Senest rettet af macwerk fre nov 28, 2008 23:25, rettet i alt 2 gange.
Brugeravatar
macwerk
Supermedlem
 
Indlæg: 1830
Tilmeldt: fre nov 11, 2005 09:42

Indlægaf macwerk » fre nov 28, 2008 23:08

De eneste råd jeg tør opløfte til lov: Køb friskristet kaffe (engang om ugen ca.) og kværn umiddelbart før brygning (med en god, rigtig god, kaffekværn) - resten er en smagssag!

@ART Hvis du gør som i videoen; sørger for at væde al kaffen når du hælder vand på (93-94 dgC), efter 4 minutter røres der forsigtigt rundt så kaffen bundfalder, skum skummet fra overfladen, isæt stemplet og tryk det ned:
macwerk skrev:... og brug så denne fremgangsmåde (måske 55 i stedet for 60 gram kaffe og trække-tiden, som jeg ikke lige synes blev nævnt, er 4 minutter)!


Det med vand er en videnskab for sig selv. Med en espressomaskine er man nød til gå på kompromis for at undgå for meget kalk. I stemplekande kan du bruge præcis det vand du synes smager bedst (sandsynligvis noget hårdere vand med større mineral indhold end hvad man kan tillade sig at bruge med en espressomaskine).
Brugeravatar
macwerk
Supermedlem
 
Indlæg: 1830
Tilmeldt: fre nov 11, 2005 09:42

Indlægaf Raskolnikov » lør nov 29, 2008 00:46

Hvad siger folk så skal man have sin kaffe ( den malede ) i køleskabet? det har jeg nemlig hørt nogle argumenterer for.
Hands off the compression button music industry!
Sådan poster man billeder:
http://nerds.dk/?page=viewtopic&mode=reply&t=4420
Bourne trilogien
http://www.hifi-musik.dk/?page=visartikel&id=208
Brugeravatar
Raskolnikov
Supermedlem
 
Indlæg: 6734
Tilmeldt: tirs jan 03, 2006 15:19
Geografisk sted: Nope

Indlægaf Karsten Sømand » lør nov 29, 2008 05:16

Raskolnikov skrev:Hvad siger folk så skal man have sin kaffe ( den malede ) i køleskabet? det har jeg nemlig hørt nogle argumenterer for.
 
Jeg har også hørt, at det er godt at opbevare kaffe både i køleskab og i fryser. Begge dele lyder rimeligt fornuftigt, umiddelbart. Har dog læst i en dansk kaffebog, at dette ikke er nødvendigt og uden effekt så længe man opbevarer sin kaffe (hele bønner, naturligvis!) i den rigitge emballage og køligt og tørt - og lufttæt, naturligvis. Når jeg skriver lufttæt, så inkluderer det også emballage med indbygget "ventil".   
 
Siden jeg læste om, at det ikke havde effekt at opbevare sine bønner (meget) køligt, så har jeg undladt dette. Det eneste tidspunkt hvor det måske kan være gavnligt er, hvis man skal opbevare sin kaffe i månedsvis, men det er jo alligevel ikke optimalt. Det bedste resultat opnås med absolut nyristede bønner, som bliver kværnet lige inden brygning.
 
Venlig hilsen
 
Karsten  - som glæder sig til at komme hjem og få en dejlig, frisklavet espresso - eller to!
“I Play the way I do because it allows me to come up with the sickest sounds possible. That´s the point now isn´t it?” Jeff Beck.
Brugeravatar
Karsten Sømand
Seniormedlem
 
Indlæg: 909
Tilmeldt: tors nov 10, 2005 20:28
Geografisk sted: Sjælland

Indlægaf Thomas Bagge » lør nov 29, 2008 08:15

Stadig nogen der synes at det nye navn "Nerds" ikke passer ?
Thomas Bagge
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 481
Tilmeldt: lør nov 05, 2005 08:10

Indlægaf becker » lør nov 29, 2008 11:57

Det er naturligvis svært at argumentere i mod et velfærdsløft i Vietnam. Og det er der da heller ingen grund til. For det er jo isoleret en god ting.

Det er naturligvis ærgerligt, at den sydamerikanske bonde oplever et velfærdsfald. Og at den yderligere pris er at de gode plantager forfalder.

Ligesom at det er ærgerligt at kassedamen i DK tjener under 100 kr i timen. Og at det nok tager den vietnamesiske kaffebonde en uge at tjene samme beløb.

Det er ærgerligt, at dem der virkelig scorer profitten på billig, dårlig kaffe, lav arbejdsløn i både Vietnam og Danmark, er de multinationale selskaber.

Og det er ærgerligt, at det er den slags multinationale selskaber som giver jobs i den vestlige verden og store aktionærafkast til deres ejere, og er med til at finansiere hele vores velfærdsmodel.

Hvorend jeg gerne ville, så er det bare svært at redde hele verden..... og nu vil jeg ind og drikke en kop af svigermors BKI (det burde man til gengæld lave frysetørret kaffe af)
Senest rettet af becker lør nov 29, 2008 11:58, rettet i alt 1 gang.
Mvh
Becker
becker
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 305
Tilmeldt: man okt 24, 2005 20:49
Geografisk sted: GoDizzy

Indlægaf macwerk » lør nov 29, 2008 11:57

Koldt og mørkt kan i hvert fald ikke skade. Men nedfrysning kræver en optøning og der er nogen som mener dette ikke er af det gode, så måske man skal udgå fryseren og holde sig til kælder eller køleskab? Jeg selv har så stort et flow at jeg sagtens kan nøjes med et alm. skab i køkkenet og så har jeg smidt et viskestykke over kværnens hopper for undgå direkte sollys. Jeg har selv bønnerne i hopperen et døgnstid eller to inden de bliver brugt, men det er længere tid end mange andre synes er optimalt.

Hele humlen er at undgå at udsætte bønnerne for ilt og derfor bruger nogle nitrogen-skyllede poser med envejsventil (denne ventil er til at lukke gasarter ud som frigives de første par dage efter ristningen).
Brugeravatar
macwerk
Supermedlem
 
Indlæg: 1830
Tilmeldt: fre nov 11, 2005 09:42

Indlægaf A.R.T. » lør nov 29, 2008 13:50

Thomas Bagge skrev:Stadig nogen der synes at det nye navn "Nerds" ikke passer ?
 
Aj, hører dette indlæg ikke til i skænderi tråden - der er sørme for off off topic og synd for tråd starter at tråden nu bliver mudret - æhh grumset.
Vil Adm. straks få det fjernet
 
 
"Be kind, be real, or get out of my face"
- Peter Dennis Blandford Townshend

"It's All One Song"!
- Neil Percival Kenneth Robert Ragland Young

Nye input fra zaka - NU!
Brugeravatar
A.R.T.
Seniormedlem
 
Indlæg: 868
Tilmeldt: fre jun 08, 2007 22:24

Indlægaf Gryff » lør nov 29, 2008 14:40

THE COFFEE SONG (Colton / Smith) - indspillet bla. af CREAM
 
There's a full time reservation
Made in a bar at the railway station,
And theres a story, a kind of fable,
On a card at the corner table.
On it is a message; been there some time.
It starts off, the coffee tasted so fine...
 
It says, one day, this may find you,
These few words may just remind you.
We sat here together just to pass time;
You said how the coffee tasted so fine.
 
It goes on to say, I love you.
If you should find this I must hear from you.
It gives a number but the name has faded away.
All that is left are just the words, maybe someday...
 
Thats the story and the fable;
Never leave alone from a corner table.
Doo doo doo doo, doo doo doo doo.
Doo doo-doo doo doo-doo doo doo doo doo.
hilsen Per
Brugeravatar
Gryff
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 114
Tilmeldt: tirs nov 28, 2006 21:18
Geografisk sted: Nordjylland

Indlægaf hrmand » lør nov 29, 2008 16:57

Ååååh-ja, her kan jeg også være med!

Kaffe er et vedvarende og - i overmåde rigelige mængder - nydt rusmiddel her i Musikstuen. I mange år i form af den gængse 500 grams vakumpakkede, standardmalede og fra flere kontinenter blandede kaffepulver, skal jeg gerne indrømme.

Men som med hi-fi kommer tiden, hvor man ikke nøjes med standard og prøver at blive viis på emnet. Først var det ved, at gå over til det over-hypede Max Haavelaar koncept, siden kendt som Fair Trade, også i håb om at få lidt bedre "kvalitet" i smagen, da jeg den sammenhæng opdagede, at den vakumpakkede løsning jo slet ikke har karakter til at falde i svime over hverken smag eller fylde.

Så var det at kaffekværnen kom i form af julegave. Hylderne med Peter Larsens bønner blev pludselig interessant, dér i supermarkedet - og en ny smagsverden blev åbenbaret. I begyndelsen kun som supplement til slavekaffen fra Brugsen. Men så pirres vi af en nyåbnet butik i det lokale center:

http://www.solrodcenter.dk/sc/default.asp?page=7&ButikID=90

Husk Kaffen, nemlig! Andre bønner er indenfor rækkevidde og nu står den på økologiske bønner fra Guatemala til hverdag og den ekstra gode og ægte bønne fra Kenya når det skal være noget særligt, også til Irish Coffee. Vakumkaffe er yt!

Så er der kværnen: På et tidspunkt gik det op for mig, at vores Bosch-kværn faktisk ikke var det bedste for bønnerne. De skal males og ikke kværnes/flås som den gør. Den gik tilfældigvis i sort (!) og en ny måtte skaffes. Det med at male skulle afprøves og det kan denne:



I stedet for de 2 knive, sidder der 2 plader, som kan indstilles til alt mellem espresso og stempel ... et fund for kaffen, vil jeg mene.

En bagdel - igen ligesom med hi-fi: Kvalitet koster og kaffebudgettet er sprængt! Hvor man før købte de 5 pakker for en hund og synes det var en ok pris, er vi nu ude i literpriser på både det dobbelte og mere ... men som én i tv sagde: Man giver rask væk 10-15-20 kr. for en flaske kildevand, så literprisen for kvalitetskaffe er billig til sammenligning.

Så skær ned på kildevandet, drik fra hanen i stedet for og nyd den gode kaffe! Løst regnet koster sådan en kop kaffe fra 1 kr. til 1½ - det går jeg ind for ...
Sony:
TA-DA9000ES amp
DVP-NS9100ES sacd/dvd/cd
TA-N90ES poweramp, The Golden Beast
--------------
4 x KEF Q7
1 x KEF Q9c
--------------
Brugeravatar
hrmand
Nyt medlem
 
Indlæg: 42
Tilmeldt: ons nov 02, 2005 15:16
Geografisk sted: Storkøbenhavn

Indlægaf macwerk » søn nov 30, 2008 10:54

Kværne er en hel videnskab - læs på lektien inden køb!




Det er godt nok en reklame, men alligevel en god introduktion til noget af det der sker inden vi køber vores friskristede kaffe (læg mærke til brygge-anvisningerne til slut i klippet)  :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=ZXLV2HToSPw&fmt=18
Senest rettet af macwerk søn nov 30, 2008 22:19, rettet i alt 1 gang.
Brugeravatar
macwerk
Supermedlem
 
Indlæg: 1830
Tilmeldt: fre nov 11, 2005 09:42

Indlægaf muhaha » søn nov 30, 2008 21:14

Hmmm - må indrømme at jeg har været doven og købte en nespresso "le cube" for 2 år siden. Den laver faktsik ok kaffe med et enkelt tryk på en knap - samme kvalitet hver gang - og så leverer den 20 bar på ca. 30 sekunders opstart.

Ja det er et "convenience produkt", men det gør at jeg får et par kopper i løbet af en dag, det skete kun sjældent med mit forrige agregat.
muhaha
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 119
Tilmeldt: ons nov 23, 2005 20:17

ForegåendeNæste

Tilbage til Off-Topic


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 2 gæster

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.