lydarne skrev:
Der sker noget helt andet ved brug af eksempelvis CD måtter, eller min øvelse, hele lyden, klangen ændre sig, og det er ikke dårligt på den måde som det opleves hvis der er tale om fejl læsning.
jeg er helt sikker på at det ikke kun drejer sig om fejllæsning eller mangel på samme.
Jeg kan ikke komme med en fuldstændig 100% skudsikker forklaring, men at det kun skulle være bitfejl og evt jitter, nej det tror jeg ikke på, jeg har indtryk at jitter også giver en slags forvrænget uklart lyd-billed, men jeg ved det ikke 100%.
Hvis det er snævertsynet at man ikke vil acceptere at videnskaben ikke har forstået lyd helt til bunds, er det så ikke snævertsynet at man ikke vil acceptere at man ikke har forstået videnskaben helt til bunds? Det KAN jo være at videnskaben rent faktisk har forklaringen, men at du ikke forstår videnskaben.
Dét måtten gør, er at stabilisere pladen. Det betyder færre fejllæsninger, og det er godt. Fejllæsninger betyder IKKE, som du synes at antage, nødvendigvis klart hørbare fejl i lyden. Når der er udfald i bitstrømmen fra skiven, så træder fejlkorrektionen til. Dén fejlkorrektion kan være mere eller mindre god, men fakta er at den ind imellem vil gætte forkert. Det behøver ikke udmønte sig i hørbare tics, hvis det kun er milde fejl. Men fakta er, at hvis du synes måtterne hjælper, så er det fordi der er færre fejllæsninger. Hvad er bedre end færre fejllæsninger? INGEN fejllæsninger. Ergo: Hvad er bedre end måtten: At rippe CD'en fejlfrit i stedet for at afspille den.
Dén der "der er mere mellem himmel og jord end videnskaben kan forklare", den holder bare ikke. Det er videnskaben der har opfundet CD'en, så selvfølgelig kan videnskaben forklare hvad der sker når man afspiller den. Hvis du oplever at CD-afspilning er bedre end ripning, så er der kun to muligheder: 1: Du hører forkert, eller 2: Der er andre variable i systemet der gør afspilningen af de rippede data dårligere.
Jeg synes det er snævertsynet at afvise videnskabens forklaringer, mens man samtidig binder hele sin argumentation og opfattelse af hvordan tingene hænger sammen, op på én lyttesession man engang har lavet, hvor man har sammenlignet 2-3 forskellige ting og nået til en konklusion. Ja tak, jeg har været til rigtigt mange nørde-lyttesessioner. 90% af tilfældene danner folk sig nogle konklusioner efter ét minuts lytning, og så kan man iøvrigt godt gå videre til noget andet. Hvis man er RIGTIGT grundige, så lytter man lige til to-tre numre, og det gav samme konklusion så nu er det nærmest endeligt universelt fastslået. Jeg tror du undervurderer hvor meget energi der bruges i videnskaben på at efterprøve de teorier man når frem til. "Problemet" med videnskabens indgangsvinkel til lyd, er at når man efterprøver tingene lidt mere grundigt end hvad den typiske hifi-entusiast gør, så skyder man 95% af de ting hifi-entusiasten har lyttet sig frem til, ned. Ganske enkelt fordi hifi-entusiasten ikke havde lyttet grundigt nok før han dannede sig en konklusion. Jeg har oplevet talrige gange folk høre KÆÆÆMPE forskel i lyden, i en situation hvor de har hørt nøjagtigt det samme to gange i træk. Hvis jeg var lidt mere lurendrejer end jeg er, så kunne jeg få folk til at høre forskel på om jeg har en rød eller en blå skjorte på.
Dét i hvert fald JEG efterlyser, er ikke så meget at man skal stole blindt på videnskaben. Det er at man går lidt mere videnskabeligt til værks, når man laver sine egne konklusioner. Det behøver ikke være blindtests, hvis man ikke bryder sig om det, men _ufatteligt_ meget af den "viden" mange entusiaster bærer rundt på, er baseret på ubrugelige lytninger. "Jeg har hørt højttaler A ovre hos min fætter, den lyder meget ringere end højttaler B jeg har derhjemme". Ja, det kan godt ske, men du har ændret ufatteligt mange variable samtidigt, så kan du altså ikke lave håndfaste konklusioner om lyden på højttaleren. Det er hér det største problem blandt hifi-entusiaster er, der er alt for stor tiltro til egne evner. Hver eneste gang der er hifi-udstilling, er der altid nogle der undskylder dårlig lyd med at akustikken i rummet er dårlig. Det kan være rigtigt, ikke nødvendigvis - men der er også altid nogen der stiller sig op og siger "akustikken er da fuldstændigt ligegyldig, man skal da kunne høre om det er en god højttaler alligevel!". Ja, hvis du KENDER akustikken, så kan du godt, men gør du dét?
Så længe folk kan høre forskel på to ens afspilninger af samme setup, så vil der _altid_ være behov for at inddrage videnskaben i udviklingen. Problemet med subjektive lyttetest er IKKE at mange ikke kan høre de forskelle der er. Problemet er at mange (jeg vil påstå alle) kan høre nogle forskelle der IKKE er der. Det bedste man kan gøre for sin hifi-indsigt, er at indse netop dette faktum, og lære at arbejde med det. Så længe man ikke vil indse at en subjektiv lyttetest ikke er ufejlbarlig, så er det netop man er snævertsynet.
Mvh. Otto