nhj4 skrev:en 6ohms højttaler på rør er bæst med 4 ohms udtaget der bliver rørene ikke belastet forhold til 8ohm
smølf, hvorfor kan du ikke fordrage røreffektforstærkere ????????????????
Det er ikke første gang det spørgsmål er oppe, bare søg på nettet, har også selv fået spørgsmålet adskillelige gange, og det kunne være dejligt hvis vi kunne for den endelige forklaring og vejledning i denne tråd.
Så lad os få rørspecialisterne på banen.
Her følger mit bidrag. men jeg er
ikke! rør specialist.
De forskellige udtag er designet for at sikre at udgangsrøret for samme belastning/impedans at kigge ind i Uanset højtaler impedansen, der er normalt output tapper for 4, 8, og 16 Ohm.
Men det er jo en sandhed med modifikationer, da der jo aldrig er en højtaler der har helt ret impedans, den kan svinge en hel del afhængig af frekvens, mellem 4 og 20 ohm er vist ikke unormalt, men rørforstærkeren spiller fint alligevel selv om om impedansen ligger noget udenfor for det tilsigtede, Måske er det årsagen til at de svar der gives om hvilken udgang man skal vælge tit er lidt svævende.
Den samme belastning og loadline af udgangsrøret, plus maksimalt overført effekt sikres ved at lave forskellige omsætningsforhold, viklingsforhold mellem pimær og sekundærviklingen på udgangstrafoen.
4 ohm tappen har det højeste primær/sekundær forhold (laveste spænding, højst strøm på udgang).
16 ohm har det laveste omsætningsforhold (højst spænding, laveste strøm på udgang).
Den optransformerede impedans som røret ser er:
((omsætningsforholdet (eks.v. 10) i trafo'en)^2 * belastningen (eks.v. 4 ohm)).
Sætter man laver impedans på end tilsigtet (end hvad tappen indikere) så vil udgangsrøret belastet hårdere på grund af en lavere impedans, mere strøm, og måske mere THD. gøres det modsatte vil impedansen blive højre end tilsigtet, måske mindre THD, mindre strøm i udgangsrøret, mindre spænding og dermed mindre output-effekt, men større strømformåen.
den sidste situation vil også som jeg ser det give højre dæmpningsfaktor som er bestemt af forholdet
højtalerimpedans/forstærkersudgangsimpedans.
Er der tilbagekobling vil denne tendens forstærkes yderligere, Måske er det faktisk den forbedrede dæmpningsfaktor der høres som den helt store fordel, prisen er som sagt relativ mindre effekt.
Alt det slinger der er antydet ovenfor gør også at jeg er enig med smølf at rør dur ikke som udgangs forstærker (en undtagelse er OTL).
Jeg synes de levere samme bas hele tiden, i bedste fald nogenlunde præsis, men med lidt ballonagtigt præg, og sådan lidt lækker i det, og slet ikke med det massive dunk som en transistor eller digitalforstærker kan levere.
Men ved forforstærkere er det en anden sag, her er røret velegnet.
Så jeg er vist enig med nhj4 og Groove. at har man en 6 ohms højtaler så er 4 ohms tappen nok det rigtige valg.