Raskolnikov skrev: Nu kan jeg se flere på PF media tale om at Asykron USB er vejen frem og bedre end S/PDIF. SÅ kan man jo kun håbe på at den næste Logitech Box får USB ud.
Raskolnikov skrev:Samtidig har jeg set flere steder at flere mener at WAV lyder en del bedre end FLAC.
SÃ¥ fremtiden er WAV streamet til en asykron enhed over i en dac?
Hvad siger I?
WiredforSound skrev:
Jeg har netop investeret i en IMAC 27, samt en IPAD - jeg har købt en Apogee Duet AD/DA konverter (som selvfølgelig også kan konvetere DA)
Her forgår overgangen via firewire - og jeg kan "bladre" albums fra IPAD´en
men hvordan er det nu, opnår jeg samme effket med firewire som med asynkront USB ????
Raskolnikov skrev:Skal man gøre noget specielt for at køre asynkron USB ud?
Hvis man køber en asynkron USB til S/PDIF dims går fidusen vel lidt tabt eller?
Raskolnikov skrev:Ok. Så er det næste spørgsmål så om asynkron har en "lyd" der er mere ren og klinisk. Det kan være at alm. coxial med alle sine "fejl" i sidste ende lyder mere musikalsk...
Otto J skrev:Hvis man vil streame high-end lyd, så køb en Mac Mini for 5500,-, smid en asynkron USB DAC på, og betjen den med iPod/iPhone. Det bliver næppe bedre end dét
Otto J skrev:<DIV> </DIV><DIV>Jeg har det meget svært med tanken om at det skulle være mere "musikalsk" at tilføre fejl.</DIV>Raskolnikov skrev:Ok. Så er det næste spørgsmål så om asynkron har en "lyd" der er mere ren og klinisk. Det kan være at alm. coxial med alle sine "fejl" i sidste ende lyder mere musikalsk...
Raskolnikov skrev:
Jo, men i en anden tråd herinde var der én der nævnte at det kunne være derfor at vinyl lyder bedre. Måske er der noget om det...
Nilau skrev:
Jeg kunne godt tænke mig at vide hvornår HDD-baseret afspilning, efter din mening, er "gjort rigtigt"?
Otto J skrev:Jeg svarer lige Nilau på et spørgsmål fra en anden tråd, da svaret passer godt ind i tråden her:Nilau skrev:
Jeg kunne godt tænke mig at vide hvornår HDD-baseret afspilning, efter din mening, er "gjort rigtigt"?
Tillad mig at starte med lidt disclaimer: Jeg siger ikke at dét jeg foreslår er det eneste rigtige, eller at det er særligt ny information i forhold til hvad man kan læse sig til andre steder - men nu spurgte du, og så giver jeg et udførligt svar så andre der læser med måske kan få noget ud af det.
Da det er en beskrivelse af den tekniske proces, kan det nok godt komme til at fremstå som om at jeg bare gør hvad jeg har læst mig til er teknisk "korrekt", og ikke hvad jeg har lyttet mig frem til. Det er imidlertid ikke rigtigt, forud for dén konklusion jeg er nået til, er gået en erfaringsproces der rækker over 10 år tilbage, til da jeg første gang rippede min CD-samling til APE-filer. Undervejs er jeg flere gange gået frem og tilbage mellem HDD-baseret og traditionel afspilning af mine CD'er, med nogenlunde samme mønster hver gang: Jeg laver en løsning som ud fra den viden jeg har på det pågældende tidspunkt virker "rigtig", bruger det i en periode - og så sammenligner jeg med en almindelig afspiller og finder ud af at der stadig mangler noget... Så kan man selvfølgelig mene at dét kan ske igen, men indtil videre har sammenligningerne i modsætning til tidligere faldet ud til HDD-afspilningens fordel. Så derfor synes jeg at jeg er ved at være "i mål" - men dén slags udtalelser har før bidt mig i halen, så who knows?
Anyway: Hvis vi tager dét udgangspunkt at vi har en CD-plade der skal afspilles, og afleveres som et SPDIF signal til en D/A konverter, så er min påstand som sagt at en HDD baseret løsning, lavet "rigtigt", er bedre end et hvilket som helst traditionelt løbeværk (jeg vælger hér at tage forbehold for afspillere der udlæser til en buffer, såsom Meridian - da princippet hér kan sammenlignes med HDD-afspilning, og således ikke er at betragte som "traditionel" CD-afspilning).
Som jeg ser det, kan digital lyd koges ned til to specifikke egenskaber: De korrekte data ("1'er og 0'er), og den korrekte timing (jitter). Jeg vil, både baseret på teori og på praktisk erfaring, til enhver tid påstå at når disse to egenskaber er så gode som muligt, så er lyden så god som muligt. Jeg har til gode at opleve en subjektivt bedre oplevelse fra en kilde der så efterfølgende viser sig i anmeldelser osv at have mere jitter, eller omvendt. Det er et punkt hvor jeg personligt finder en ret stor sammenhæng mellem mine subjektive oplevelser og teorien.
Der er så tre processer involveret i den HDD-baserede løsning: 1: Aflæsning af CD'en. 2: Afspilning af filen. 3: Overførsel af det genererede lyd-signal til et SPDIF signal. Alle tre processer skal være på plads, for at vi får den optimale ydelse af HDD afspilningen. Jeg vil beskrive én måde at gøre det på - men der er sikkert andre.
1: Aflæsning af CD'en. Det er hér den HDD baserede løsning har et forspring i forhold til traditionel afspilning - punkt 2 og 3 drejer sig om at undgå at gøre det ringere, men aflæsningen er dér hvor vi kan gøre det BEDRE end en traditionel afspilning. Forklaringen er relativt simpel: Fordi aflæsningen foregår offline fra afspilningen, så kan vi genlæse og verificere dataene, så vi er sikre på at vi har aflæst skiven 100% rigtigt. Det kan f.eks. gøres ved at holde ripningen op mod en internet-database, så man kan se om ens egen ripning er identisk med andres. Jeg bruger DBpoweramp til formålet. Dette punkt er svært/umuligt at lave en subjektiv vurdering af, da man ikke kan sammenligne ripning vs afspilning, uden samtidig at have de øvrige punkter med i kæden. Men jeg savner et argument for hvorfor det skulle være en fordel at have en større risiko for fejl i selve aflæsningen af skiven.
Tilsvarende, så har jeg hverken i subjektive tests eller i teoretisk fnidren, fundet noget belæg for at der skulle være forskel på hvilket fil-format man benytter, så længe det er tabsfrit. Jeg køber argumenter om at eksempelvis Squeezebox Touch får problemer hvis CPU'en skal arbejde mere ved at udpakke komprimerede filer - men dét er noget vi adresserer i punkt 2 og 3. Kort sagt: Hvis filformatet skaber problemer, så er det fordi vores afspilningssystem er fejlbehæftet.
2: Afspilning af filen. Hér drejer det sig ganske simpelt om at skabe den korrekte bitstrøm ud af filen, så vi får en bit-for-bit perfekt gengivelse, identisk med de bits der ligger på skiven. Det er først og fremmest et spørgsmål om at softwaren der benyttes ikke laver "ballade". Igen er der sikkert forskellige løsninger - men personligt foretrækker jeg at pege på den nemmeste at sætte op, så man undgår faldgruber: Brug iTunes på en MAC. En Windows eller Linux løsning kan sættes op til det samme, så hvis man er mere til dét, så skal jeg ikke holde nogen tilbage - så skal man bare være sikker på at opsætningen tillader bit-perfekt afspilning (se evt. www.computeraudiophile.com for hjælp i dén henseende).
Et alternativ til at afspille filen direkte på computeren, er at streame til en eller anden form for stand-alone produkt. Men praksis viser at de produkter jeg har benyttet (jeg har bestemt ikke prøvet alle), så har begrænsninger i implementationen af SPDIF outputtet, som giver sine egne problemer. Problemer, som jeg mener vi kan løse i punkt 3, når vi vælger at outputte direkte fra MAC/PC'en. Men hvis nu vi IKKE skulle gå SPDIF vejen, så mener jeg at den rigtige løsning principielt burde være at have en streamer siddende i DAC'en - med dét forbehold at signaloverførslen internt i apparatet så er lavet ordentligt... Men det er en anden snak.
3: Overførsel til SPDIF. Det er så hér at udviklingen har reddet den HDD baserede løsning, for efter min bedste overbevisning er det hér stopklodsen har ligget indtil nu (udover forkert opsætning og brug...). Det nytter ikke noget at have bit-perfekt afspilning, hvis det foregår i et jitter-helvede. Der er så nogle der tweaker og tuner på f.eks. førnævnte Squeezebox Touch, for at komme udenom de issues der åbenbart er med støj fra wifi, støj fra overbelastet CPU osv osv. Dét mener jeg er at sminke en lort. Hvis SPDIF signalet bliver bedre af at få en bedre strømforsyning, så er produktet dårligt designet, og så skal vi skifte det ud i stedet for at forsøge at reparere på det. Det er altid bedre at fjerne et problem, end at maskere symptomerne.
Løsningen er (måske blandt andre?) asynkron USB. Asynkron USB giver _mulighed_ for at lave et SPDIF signal der er fuldstændigt uafhængigt af alt hvad der er foregået forud for genereringen af SPDIF signalet. Det vil sige, uanset hvor meget du har fucket up, så længe signalet stadig er bit-perfekt, så kan vi skabe et jitterfrit signal. FORUDSAT, og det er væsentligt, at dén konverter så er lavet ordentligt! Det gode er, at det viser sig at det ikke er ret dyrt at løse dét problem. En konverter der både i subjektive tests og i teoretiske målinger på kryds og tværs har vist sig at være noget nær perfekt, kan købes for 999,-.
Den korte opsummering er altså:
1: Rip dine skiver ordentligt
2: Sørg for korrekt opsætning af MAC/PC'en
3: Brug en god asynkron USB>SPDIF konverter.
Sværere mener jeg vitterligt ikke det behøver være, at udkonkurrere et nok så godt traditionelt løbeværk. Om man så bryder sig om det rent praktiske i at afspille fra en MAC eller PC - det er så individuelt Men som sagt: Jeg stiller gerne en korrekt opsat Mac med en MF V-Link op imod en hvilken som helst traditionel CD-afspiller's SPDIF output.
Om vi så burde gå andre veje og undgå SPDIF helt - DET er så en anden snak Men nu var det bedst mulig SPDIF der var præmissen i dét her indlæg...
Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 0 gæster