Hej Dean
Jeg har haft et sæt Dali Evidence 870. hvor jeg deaktiverede det passive filter og trak ledninger til hver enhed og gjorde den fuldt aktiv. Selve projektet har jeg beskrevet her:
http://groundsound.com/GalleryTAH.php
Jeg er blevet meget klogere på lyd siden. og kastede mig sådan set blot hovedkulds ud i projektet, da jeg lige præcis havde råd til opgraderingen fordi jeg fandt en demo-model af de viste groundsound-filtre/forstærkere (de er bygget ind i samme kabinet-de sølvgrå).
Nogle vil måske syntes at jeg overdrev lidt i min beskrivelse over ombygningen af mine Dali'er. Men jeg var bare så glad for at kunne justere lyden som jeg ville, samt kunne ret op på alle de mangler, som jeg var blevet træt af med den passive udgave.
Som jeg har forstået det. Så skal man lige skille tingene helt ad. for der er jo flere forskellige typer af aktive filtre. Jeg blev f.eks helt skræmt af den første udgave hvor man selv skulle lodde alt muligt sammen, som så skulle loddes helt om igen, for at tilpasse lyden. Og diverse udgaver som man kender fra PA, lød i mine øre heller ikke synderligt godt til hygge-hifi hjemme i stuen, hvad angår støj, sus, blæsere osv.
Så jeg købte det billigste filter fra Groundsound, som jeg havde råd til... og eksperimenterede med det. indtil jeg fik blod på tanden til mere. Og da pengene var til det. Sprang jeg på ovennævnte demo-model.
Det er dejligt nemt at bruge, via USB og et lille pc-program. og jeg har ingen støj, sus eller andre mærkelige gener. Alt hvad jeg har læst om at aktive filtre laver problemer med ringning, forvrængning osv. kan jeg overhovedet ikke genkende i mit eget system.
De store fordele jeg ser er:
1. Nemt at justere via pc. db/oktav, frekvens, gain, filtertype, notch, osv. ingen loddekolbe her.
2. Forstærkeren har direkte fat i enheden, så man opnår meget bedre kontrol over enhederne... også i diskanten og mellemtonen.
3. Når jeg skifter enhed eller går i gang med diy projekt. Så er det en fornøjelse at lege med nye ideer. Desuden kan jeg vælge enheder ud fra, om de grundlæggende lyder godt inden for deres arbejdsområde. fordi jeg med DSP kan lave nogle meget bedre "skæringen" der hvor jeg ønsker at en enhed skal stoppe med at spille. Så jeg behøver f.eks ikke at bekymre mig om at en keramisk- eller metal-enhed har nogle opbrud. For det kan jeg meget nemmere arbejde mig rundt om, end det nogensinde ville være muligt med et passivt filter.
Det skal selvfølgelig huskes at kabinetter, enheder og rummet man spiller i. Har utroligt meget at sige. Ja nærmest størstedelen af ansvaret, for god lyd. Men jeg ser ingen begrænsninger i at lave en hvilken som helst passiv højttaler om til aktiv. Dog kan det diskuteres hvilke passive konstruktioner der fra starten er det "værd" at gøre aktive. istedet for blot at lave en ny DIY konstruktion, som passer ens behov bedre. Men igen en afvejning. Jeg havde jo Dali'erne, som færdig konstruktion og kunne derfor bedre overskue blot at tilføje en aktiv delt flerkanals forstærker.
De aktive Dali'er, skruede jeg tiden tilbage på. og monterede det passive filter igen. og solgte dem. Da jeg måtte acceptere at de forholdsvis billige enheder og simple kabinetter, havde deres begrænsninger. Samt at jeg ønskede en større og mere naturtro dybbas-gengivelse, samt bedre "top" og mellemtone. Dvs - generelt en helt anden HT.
Dette projekt kan ses her:
http://forum.speakerbuilder.dk/forum_posts.asp?TID=543&title=4-vejs-aktiv-diy
Ham jeg solgte Dali'erne til, i passiv form. Var vildt glad, for det var nemlig det som HAN havde drømt om. Hvilket jo er dejligt. for så kom vi begge glade og tilfredse videre.
Det koster tilgengæld nogle penge at have 4 forstærkere pr. side, som mig. og de aktive digitale filtre er jo heller ikke gratis. Men jeg er bestemt glad for mit nuværende anlæg.
Og det skal man gøre op med sig selv. Hvad vil man??
Jeg kan godt lide at eksperimentere og have friheden til at justere lyden efter mine præferencer, samt bygge noget, som jeg ikke kan købe i butikken. Derudover har jeg endnu ikke hørt synderligt mange passive konstruktioner, som jeg gad at eje, som samtidigt passede til mine pengepung.
Men det er MIN mening. Lyt! og stol på jeres øre. Selv om der er tekniske løsninger som er andre overlegne. Så skal man stadig gøres sig der klart om det er noget, som man personligt kan høre, eller nødvendigvis tænker over, når hverdag først er blevet hverdag igen.
Jeg kan hører fordelen ved digital aktiv deling. Derfor har jeg valgt den.
Og jeg mener bestemt en Dali 40, kunne være spændende, som aktiv. Men jeg ved det ikke 100%. Da jeg jo ikke har prøvet ;o)
Dette er blot min oplevelse af "rejsen", fra passive til aktive højttalere. Håber det kan hjælpe lidt på dit spørgsmål. Ellers spørger du bare løs
Dean skrev:Jeg har snart set nogle stykker rundt omkring på div fora, pille deres passive delefilter ud af deres højttalere for at køre ren aktiv filter på.
Mit spørgsmål er så; Går der ikke en masse galt når man gør det ?
Jeg tænker på at man f.eks i mellemtonefilteret nogle gange har et faldende niveau op imod diskanten (nærfeldtsmåling)
Mange gange modvirker det passive filter den stigende tendens i frekvensgangen på en mellemtone og filteret tager også højde for baflen.
Når folk så piller filteret ud og sætter et aktivt filter på, vil alle enhederne så ikke "leve deres eget liv" inden for det område det aktive filter er sat til ?
F.eks delefrekvens til mellemtone -->> 300 & 3500 -->> i det område må enheden da opføre sig som den har lyst til, da den jo får samme niveau i hele området ?
Jeg tænker specielt på en der har gjort det med en Dali 40 som jo ellers er nok så avanceret i det passive filter, for at få enheder, kabinet osv til at spille sammen.
Hvad er jeres erfaringer med aktivt filter hvor man "kun" kan vælge delefrekvenser og niveauer ? og ikke kan tage højde for peaks, dyk, sigende frekvensgang osv?