Man skal nok passe på med at skrive at en forstærker ikke bruger modkobling overhovedet. For det kan kun være en usandhed.
Jeg diskuterer personligt tit dette spørgsmål på det amerikanske site
www.diyaudio.com, som de fleste af jer sikkert kender.
Tit er der forvirring omkring hvad modkobling er og sammenblanding af begrebet modkobling og modkoblingssløjfer.
Det Holfi måske mener er at der ligesom i The End og ZAPsolute ikke anvendes modkoblingssløjfer. Men det er ikke det samme som at der ikke anvendes modkobling i det hele taget.
Som jeg ser det er der 3 forskellige slags modkobling, og man kan være sikker på at mindst een af dem anvendes i enhver analog forstærker.
Med hensyn til Class D forstærkere vil jeg mene der også gælder samme regel, men eftersom nogle firmaer skjuler deres indmad godt, kan jeg desværre ikke bevise det. Derfor holder jeg mig til udtalelser omkring analog forstærkere
De tre modkoblingsformer:
1..Global modkobling, hvor udgangs signalet sammenlignes med indgangs signalet. (De fleste forstærkere i lav - mellem pris klassen), og desuden Class D forstærkere som Icepower, Hypex osv..
2..Lokale modkoblingssløjfer, hvor forstærkerkæden er delt op i 2 eller flere sektioner med hver sin modkoblingssløjfe, som er uafhængig af de andre. Dette er bedre fordi tidsforsinkelsen i modkoblingssløjfen er lavere, derfor er der større chance for at det signal man sammenligner på ind- og udgang burde være det samme. Sådan meget kort fortalt Eks. Doxa, Audio 60. og f.eks. Class D: ZAPpulse o.a.
3..Lokal strømmodkobling. Her anvendes ikke nogen modkoblingssløjfe, men i stedet lineariseres forstærkerens trin ved at man kontrollerer strømmen i hvert trin med. f.eks. en emittermodstand. Fordelen ved dette er at der ikke er nogen tidsforsinkelse, der kan være årsag til at man sammenligner et forældet udgangssignal med indgangssignalet.
Eks. Densen, The End, ZAPsolute osv.
Jeg kender desværre intet til Holfi's konstruktioner, derfor vil jeg afholde mig fra at tage dem med som eksempel.
Desuden er der noget der hedder strømmodkobling. Man kan ikke sige at strømmodkobling er en fjerde variant, eftersom både 1 og 2 kan være enten spændingsmodkoblet eller strømmodkoblet. Der er ellers ikke nogen forskel i kredsløbet ud over at modkoblingssignalet påvirker strømmen i det modkoblede trin i stedet for spændingen. Som regel blot ved at modkoblingsmodstanden har en lavere værdi og er koblet ind uden strømforstærkning. Her er et differential trin f.eks. en strømbuffer for modkoblingssignalet, hvorfor et differential trin i indgangen som regel vil være indikation for en spændingsmodkoblet forstærker.
Havde modkoblingssignalet i stedet været koblet direkte ind på emitteren af indgangstransistoren, og dermed påvirket strømmen i indgangstrinet direkte (dette var f.eks. tilfældet i den gamle Beomaster 901 fra 1972 ca.) så er der tale om en strømmodkoblet forstærker. Men som sagt strøm modkobling kan implementeres enten som variant nr. 1 eller 2. Og er måske pr. definition også implementeret i variant 3?
Håber dette kan hjælpe.
Mange hilsner
Lars C