Min pointe er mest at meget high-end afgøres mere af "percived value" end af den reelle. Altså at forbrugeren opfatter det som en værdi at tingene er tunge, store etc, Regaen er jo åbenbart for mange en lille blikpotte, men for dem der har hørt den, mener mange den er god til prisen, og flere at den er fremragende. Personligt overrasker det ikke mig, for som 3DX skrev er det i højeste grad måden tingene sættes sammen på der er afgørende for lyden.
CD drev er et glimrende eksempel. En CD plade kører med mellem 300 og 700 omdrejninger i minuttet alt efter hvor på pladen laseren befinder sig. Det stiller nogle helt andre krav til drevet, end man stiller til en pladespiller. Alligevel overfører langt de fleste deres erfaringer fra pladespillere, og tror det er væsentligt med tunge drev og skuffer.
Den mest åbenlyse vildfarelse er selvfølgelig skuffen. Skuffens eneste funktion er at fragte CD'en ind i kabinettet. Selve drevet er altid afkoblet fra skuffen. Med andre ord kan det være totalt ligegyldigt om skuffen er lavet af plast, metal eller for den sags skyld rispapir, bare CDen kommer ind i kabinettet. Men den opfattede værdi af en gedigen skuffe er ikke at kimse ad. Og alle opfatter metalskuffer som et fremragende tegn på kvalitet (jeg kan også godt selv lide fornemmelsen af dem, men bilder mig ikke ind det får tingene til at lyde bedre).
Så kommer vi til selve løbeværket. Det siger næsten sig selv at en skive der skal kunne ændre hastighed mellem 300 og 700 omdrejninger/min ikke må have for meget svinghjulseffekt, da hastigheden skal kunne ændres flydende. Med andre ord er lav masse en fordel. Det er jo nok heller ikke et tilfælde at computere med 24x og 48x drev ikke bruger tunge drev, men derimod lette drev... og på en computer er det altså lige så vigtigt at få overført de enkelte bits som det er på en CD...
Alligevel synes folk at CDen skal være bygget som en tank.. Det gjorde Rega så op med (og flere andre med dem), og det er måske den største dødssynd.. at de tør tænke anderledes ?
I CD afspillerens barndom kunne man købe en CD afspiller der havde en lysdiode der blinkede hver gang fejlretningen gættede sig til et bit. Det fik folk hurtigt nok af, den blinkede jo ustandslig.. Men det er jo måden at vurdere en CD afspiller på, nemlig at måle om CD afspilleren må lave fejlretning eller ej, men det er der ikke rigtigt nogen der har gjort. Istedet så vurdere folk det på "størrelsen istedet for gørelsen"