remote skrev:Jeg er interesseret i andres mening om hvad der er hvad.
Jeg er klar over at det er vidt forskellige ting jeg "sammenligner"
Og så vil jeg da sige: Tak Kaj
Kære Remote......
Det skader aldrig med en Second Opinion, men hvad er formålet, når du godt ved, at det er to forskellige ting du sammenligner? Nuvel. Lad os tage det fra den positive synsvinkel. Billedet viser det du sammenligner. Du har omtalt et kabel og en pære som to passive enheder med deraf følgende lighedstegn imellem. Det er her kæden hopper af for dig.
Sammenlign Fig.2 med diagrammet nedenfor. Kan du se ligheden? Generatoren og UNIT1 til venstre – kablerne imellem - og pæren (forbrug) og Unit2 til højre.
Tager vi generatorkredsløbet først, kan vi bedst sammenligne det således. Generatoren er apparatet hvis signal (spænding) ønskes overført til forbrugeren (pæren i dette tilfælle). Vi ved alle at kablets tykkelse har betydning for, at spændingen ved pæren er den samme som ved generatoren (stikket i væggen, som eksempel). Ellers falder lysstyrken. Vi antager at generatoren holder sin spænding UANSET belastningen, hvilket i praksis langt fra er tilfældet. Kablets elektriske modstand giver energitab, som omsættes til varme i kablet i stedet for lys i pæren. Du har tidligere spurgt hvor et eventuelt tab i kablet forsvinder hen. Det omsættes til varmeenergi.
Det viste kredsløb er at sammenligne med effektforstærkeren som generator og højttaleren som forbruger. Også her er kravet at effektforstærkeren holder sin spænding uanset belastningen og at højttaleren ikke ændrer sin belastning (sin modstand (impedans)) UANSET frekvensen man overfører. Men det gør den ikke!!! Derfor udsættes effektforstærkeren (generatoren) og kablet for varierende belastninger afhængig af frekvensen med deraf hørbare konsekvenser. Vi ser her de første tre variabler i en ligning som ganges op med frekvensområdet vi ønsker overført.
Mellem de enkelte apparater er problemstillingen med kabler som udgangspunkt den samme. Dog med den forskel at modtageapparatet (forbrugeren) almindeligvis har samme impedans over det ønskede frekvensområde. Også her gælder det, at generatoren (apparatet, hvis signal vi ønsker overført) leverer samme spænding uanset belastningen. Uanset frekvensen. Men det gør den sjældent! Fabrikanterne har hver især deres holdning til og standarder for hvordan deres apparater skal konstrueres. Kablers elektriske egenskaber alene (uden jeg her kommer ind på detaljerne) påvirker generatorens spænding og er modtageapparatets (forbrugerens) impedans frekvensafhængig, har du igen de første variabler i en ligning, som forklarer, at kabler er af det onde men desværre nødvendige.
Derfor er der så mange forskellige oplevelser med kabler og tilsvarende meninger. Kablet, som er godt for dig, er sjældent godt for din nabo. Med mindre i har præcis samme opstilling. Og samme holdning til hvad den rette lydgengivelse er. Her ser du den fjerde variable i ovenstående ligning, som med resultatet "neutral" bliver svær at få til at gå op.
Debatten om hvad der er godt eller dårligt i sammenhængen er individuel og derfor værdiløs at debattere.
Er du som følge af min forelæsning stået af, skal du ikke være ked af det. Nyd musikken og leg med elektronikken.