Så faldt tiøren
Artiklen af Henrik Skindbjerg. Om brokobling.
Jeg er grundlæggende enig i hans pointe. Har man problemer med at drive en højttaler - især på grund af lav impedans eller vanskelig impedanskurve - trækker valg af brokobling i den helt forkerte retning. Brokobling fordobler spændingsvinget og fordobler kravet til strømstyrken. Det er så helt banalt enkelt. Og for at beskytte transistorerne mod overbelastning indsætter man strømbegrænsning i udgangstrinnene. Det kan meget vel være strømbegrænsningen som sætter overliggeren for lydkvaliteten. Og så nytter det ikke at brokoble. Nærmest tvært imod.
Og så kan jeg ikke forstå, at man ikke vælger en konstruktion med høj forsyningsspænding og tilsvarende strømstyrke fra starten. Så man slipper for problemstillingen. Jo jeg kan godt se at man starter med en mindre forstærker, som kan brokobles og senere en mere for at brokoble. Men som Skindbjerg er inde på er det generelt en dårlig ide, som stammer fra dengang transistorerne ikke kunne tåle så høje spændinger. Ved at brokoble kunne man ad den vej fordoble spændingsvinget. Metoden som anvendes i alle autoradioer med de beskedne 12-14 V til rådighed.
Men når man har adgang til transistorer der tåler 2-300 Volt kollektor-emitter spænding er der ikke behov for at brokoble. Med mindre man har behov for mere end en halv kilowatt ud af klemmerne. Man skal naturligvis være parat til at betale prisen for det bedste valg.
Og så lige en korrektion til artiklen. "Den ene forstærker tager sig af den positive halvperiode og den anden af den negative". Hmm !! De tager sig begge af begge halvperioder!! Der sker det, at når den ene trækker mod plus trækker den anden mod minus. I næste halvperiode sker det modsatte.
Det er måske værd at tilføje. I de situationer hvor der opleves en forbedring af gengivelsen ved brokoblingen er der tale om apparater som kan levere den nødvendige strøm, men hvor der ved almindelig brug er større eller mindre fejl i stel og returstrømmen fra højttaleren tilbage gennem strømforsyningen. Ved brokoblingen ophæves denne del af problematikken.