Det er såmænd ikke et spørgsmål om selvsving... Det er nærmere et spørgsmål om overstyring af indgangstrinnet.
Ja, det lyder umiddelbart mærkværdigt, at forholdsvis små sigaler kan overstyre et indgangstrin i en forstærker. Men det viser sig faktisk at være tilfældet, når man begynder at analysere det. Se på dette simple diagram af en differentialforstærker, der er byggestenen i indgangen på enhver op-amp (næsten).
Hele princippet i dette trin er, at modkoblingen sørger for at der ALTID er samme spænding på basis af begge transistorer. Da der ikke er nogen emitermodstande, vil selv den mindste spædningsforskel give et kæmpe signal, hvilket man udnytter i eks en op-amp, hvor man ønsker høj forstærkning.
Men kig lige på diagrammet... hvor stort et signal kan der være mellem basis på Q1 og Q2, før trinnet klipper?? Ideelt set 0 mV. I princippet vil de interne emittermodstande i Q1 og Q2 dog gøre, at der måske skal et par mV til før trinnet klipper. Lad os bare sige 5mV
Det er absolut INTET problem, idet modkoblingen sørger for, at spændingen på Q1b og Q2b er meget tæt på ens, selvom der kommer signaler på Q1b (indgangen af forstærkeren) på adskellige volt.
Men forestil Jer så et signal med meget hurtig stigetid. Eks en ideel firkant med en amplitude på 10mV. Lige i det øjeblik firkanten stiger, vil der så være 10mV på Q1b. Men hvad vil der være på Q2b??? Der vil faktisk være 0 mV, da signalet tager en vis tid om at bevæge sig gennem forstærkeren og tilbage til den inverterede indgang (Q2b) igennem modkoblingssløjfen.
Altså har man med et signal på 10mV direkte klipning, selvom forstærkeren normalt kan håndtere adskellige volt på indgangen.
For at undgå oscilering, er man derfor nødt til at kompensere, ved at indføre nogle kondensatorer der sløver forstærkeren ned. På den måde går den ikke i selvsving, men man har stadig klipningen.
Sagen er så den, at man faktisk sjældent kan måle denne form for transient klipning, da den kun er til stedet ganske kortvarigt. Til gengæld kan man høre den!!
I tilfældet med lyttetesten af DAC'en, er problemet jo netop, at en Tripath helt sikkert har et differential-trin i sin indgang, som anvendes til modkobling af systemet. Og i kombination med at DAC'en netop slipper HF støj igennem, vil man opleve klipningen hele tiden, men i så korte øjeblikke, at det ikke høres som decideret klipning, men nærmere som skarpe betoninger og ofte støj og susen.
Dette er faktisk et veldokumenteret... Det pudsige er bare, at der er ekstremt få forstærkerkonstruktører der er opmærksomme på det....
. No shit!!
Hvis man vil høre forskellen, så prøv med en 100% umodkoblet forstærker... Her kobler du så 2 identiske DAC's til, baseret på en Crystal DAC kredes som den jeg anvender, efterfulgt af en analogdel bestående udelukkende af en op-amp. Eneste forskel på de 2 DAC's skal være, at der på den ene har en kraftig filtrering gerne 6. ordens efter op-ampen men INGEN før opampen, imens der på den anden skal være sammefiltrering FØR opampen o så ingen efter op-ampen. På den måde vil man filtrere lige meget støj væk på dem begge. På den første vil støjen bare overstyre indgangen på op-ampen, hvilket den ikke vil gøre på den sidste.
Udover at det vil lyde af op-amp
, vil man høre præcis samme fænomen som I har hørt på den første, imens man ikke vil høre det på den anden! Prøv så at måle THD og støj på dem begge... No difference. Men tro mig... man kan høre det!