af Hurtig » ons okt 03, 2007 16:56
Synes lidt der argumenteres imod belastningsproblematikken på et forkert grundlag.
Hele pointen er jo at impedanskurven INTET siger om den reelle belastning. Det ville det være, hvis vi havde med et rent elektrisk system at gøre. Og som jeg ser det, er de fleste modargumenter bundet til, systemet er rent elektrisk. Men det er det LANGT fra!
En højtaler er også et elektrisk system, men i virkeligheden nok meget mere et mekanisk system.
VI kan derfor godt måle den elektriske impedans på svingspolen, når vi laver en impedansmåling. Og den siger ganske meget om hvordan svingspolen reagerer rent elektrisk på en elektrisk påvirkning. Men det siger ikke ret meget om hvordan svingspolen reagerer, når den pludselig er en del af et elektro-mekanisk system, og skal trække en masse der bevæger sig frem og tilbage, og i øvrigt sidder midt i et voldsomt magnetfelt.
De fleste tænker kun på halvdelen af problematikken. Nemlig at vi har en svingspole og en magnet, der fungerer som motor, fordi spolens magnetisme reagerer med magnetens. Det er altså den strøm der skal til for at flytte membranen, kort fortalt.
Men hvad sker der hvis vi nu ikke lader forstærkeren påtrykke svingspolen en spænding, men bare holder den absolut 0 volt, og så samtidig mekanisk bevæger membranen og dermed også svingspolen i præcis samme takt som musikken??? Ja så vil der faktisk løbe præcis samme strøm i svingspolen og forstærkeren, selvom forstærkeren reelt ikke giver noget signal. Det er jo principielt sådan man laver en generator.
Sagen er så den, at alt imens musikken spiller, og højtaleren pådutter svingspolen et signal, der får svingspolen til at bevæge sig... Ja, så gererer svingspolen reelt også et tilsvarende signal dog ikke helt identisk, idet der er tab undervejs i det mekaniske system.
Man er derfor nødt til at kigge på begge sider af "signalet", for reelt at vurdere hvor hårdt effektforstærkeren reelt er spænd for. Men det er der MEGET få konstruktører der gør, hvorfor de fleste reelt er meget underdimensioneret. Af dem der forsøger at overdimensionere, tror jeg reelt ikke ret mange af dem ved hvorfor, udover at erfaringen viser at et overskud er ønskeligt. Men jeg tvivler på ret mange af dem har været inde og snuse til de elektro-mekaniske kræfter der gør sig gældende.
Det handler ikke kun om hvor svært det er for forstærkeren at drive enheden, men i mindst lige så høj grad om hvor hårdt det er at modstå den energi enheden selv genererer eller inducerer om man vil.