Jeg er ikke blevet træt, men har bare ikke været hjemme. Til gengæld har jeg målt på en lyt!!! Det var ikke en PEG169, idet jeg ikke havde sådan en ved hånden i en relevant størrelse.
Til gengæld havde jeg en PEH200 10.000uF/40V 85 grader.
Som jeg tidligere har fortalt, så har vi ikke noget decideret testudstyr til kondensatorer på mit job. Så jeg besluttede mig faktisk for at lave noget testudstyr selv.
Det er opbygget af en transconduktans forstærker, der leverer et strømsignal i stedet for et spændingssignal. Det er i øvrigt MEGET let at lave.... Det kræver et minimalt kendskab til modkoblingsteori.
Denne forstærker er tilsluttet en signalgenerator, hvor man kan indstille frekvensen.
Som vi ved fra ohms lov, så gælder flg: U = I x R <=> R = U/I.
Med testopstilingen kan man altså påtrykke kondensatoren en AC strøm, hvor man bestemmer amplitude og frekvens fra signalgeneratoren.
Man måler så spændingen direkte på kondensatorens terminaler, og denne spænding repræsenterer så impedansen ved den givne frekvens.
Man skal sådan set bare dividere den målte spænding med strømmen. I dette tilfælde er det dog ikke en absolut værdi af impedansen vi er ude efter, men en relativ værdi, hvr vi ønsker at finde den fekvens hvor impedansen er lavest. Her har vi jo resonansen.
Derfor har jeg ikke gjort noget ud af at kalibrere opstillingen mht en perfekt absolut værdi. Til gengæld har jeg testet at generatoren er lineær, ved at belaste den med en fast modstand. Jeg har testet op til 1MHz, og her er ulinariteten indenfor 1%.
Det geniale ved at måle på denne måde er i øvrigt at man kan benytte lige så lange kabler man har lyst til.... Det ændrer nemlig ikke på den strøm man leder igennem lytten. Det kræver bare, at ens målepunkt sidder direkte på kondensatoren. Man skal altså have 2 sæt kabler.
Samme metode benyttes i øvrigt når man måler modstanden i modstande med meget små værdier, hvor modstanden i kaberne til ohm-meteret er større end selve modstanden. Her leder man en kendt strøm igennem modstanden igennem nogle ledninger, og måler spændingen direkte på modstandens terminaler med et voltmeter.
Jeg har ikke lavet det helt store frekvenssweep, da jeg havde lidt travlt i eftermiddags.
Men min måling viser, at den laveste AC spænding over lytten var ved 13,4kHz.
Beregner man hvor punktet skulle ligge, på baggrund af de oplyste 12nH og så de 10.000uF, så burde den ligge på 14,536kHz. Det stemmer udemærket overens med mine målinger.
Dette skulle ret tydeligt antyde, at de oplyste data for den pågældende elektolyt, faktisk passer MEGET godt.
At jeg måler lidt skævt, skal nok ses i lyset af, at min opstilling trods alt ikke er perfekt. Men den viser til gengæld en meget tydelig tendens!
Hvis Arsenix eller nogen af hans ukritiske tilhængere vil vide mere om opstillingen, skal de være meget velkomne til at spørge! I opstllingen indgår bl.a. også en DC forsyning med en stor modstand i serie med, som også er koblet til lytten, for konstant at holde den på opladet til 20VDC. Modstanden var 4.7kohm, hvilket er tilstrækkeligt til, at den ikke påvirker målingerne.
Er vi så i øvrigt ved at være på det stadie, hvor selv de mest fanatiske tilhængere af den måling som Arsenix ikke selv har lavet, og som de ikke engang ved hvordan er udført og som strider imod enhver form for teori og praktisk viden, efterhånden vil medgive, at noget tyder på at der er begået nogle fejl i hans målinger???
I øvrigt Arsenix... Er det dette udstyr der er blevet benyttet i din test
??
Det er nogle fine lange ledninger, og krokodillenæb af ringeste slags!! Men de er vel indsmurt i noget linolie, hvilket vel giver dem egenskaber hvor selv NASA bare kan stå måbende og kigge ....
Så vidt jeg kan se i beskrivelsen af dette fine apperat, så er det i øvrigt IKKE korrigeret for måleledningerne!
Du må hilse dine venner ude på kondensatorfabrikken og sige, at hvis de vil rakke ned på RIFA, må de først lære at lave nogle ordentlige målinger . Men så vil de til gengæld nok ikke have så meget at kritisere RIFA for!!