Gutten skrev:Karsten Sømand skrev:Gutten skrev:Karsten Sømand skrev:Gutten skrev:Har iøvrigt snakket med en højttalerkonstruktør, der siger at impedanskorrektion i MANGE tilfælde, er af det onde.............!
Og at samme højttaler ville kunne spille mere dynamisk og "rigtigt" helt uden korrektion.
EN af grundene skulle være at højttalerens elektriske egenskaber ændrer sig, så impedanskorrektionen "kun" sidder lige i øjet "for en periode" ???
Har ham højttalerkonstruktøren delefiltre i sine højttalere???
Venlig hilsen
Karsten
Ja mon ikk......... Der står nok et par tusinde af det mærke rundt omkring i de danske hjem.............. og sikkert ret mange flere i udlandet.
Et langt fra ukendt højttalermærke.
Fint nok, men er det så ikke en anelse ensidigt at skrive at impedanskorrektioner kun virker i "ét punkt"??? Mig bekendt, så ændrer et delefilters arbejdspunkt(er) sig også i takt med belastningen. Jeg kendte engang en mand, som opfandt en komponent, som kunne være med til at reducere, at delefiltre flyttede sig (alt for meget) fra det ønskede arbejdspunkt.
Mange lader sig forskrække af, at et delefilter inkl. div. impedanskorrektioner "ser ud til" at spise en masse effekt. Det behøver ingenlunde at være tilfældet. Kondensatorer og spoler (med meget lave R-værdier) spiser stort set ingen effekt, så man skal ikke lade sig snyde af store spoler og kondensatorer i delefiltre af dén årsag.
Er man højttalerproducent kan der være en vis logik i at postulere, at impedanskorrektioner er af "det onde" - de koster som oftest nogle ekstra penge i forhold til det "nøgne" delefilter, og vil dermed risikere at være med til at reducere profitten - eller øge salgsprisen på højttaleren og dermed forringe konkurrenceevnen.
Venlig hilsen
Karsten
Jamen du har da sikkert ret......... Jeg ved det ikke.......... Men hvis nu impedanskorrectionen er beregnet/målt/tilpasset til f.eks en pukkel ved f.eks 61 Hz........... og man så skifter den kondensater i korrektionen ud med en der ligger 25% ved siden af værdien........... Så er det vel værre end ingen korrektion ?
En højttaler ændrer sig jo hele livet og det kan jo ske at den pukkel evt flytter sig med dagene........... Skal man så ikke være ret heldig for at komponentværdien ændrer sig tilsvarende ?
Ja som sagt ved jeg det ikke og spørger derfor.
Hvis de elektriske egenskaber i en højttaler ændrer sig med tiden og den korrection "bliver", havner den så ikke så forkert at det ville være bedre helt uden ?.
Ellers lyder det til at en impedanskorrektion ikke behøver passe helt perfekt ???
Glæder mig til at lære alt om dette.
Hm, tror lige vi skal holde "vandene" adskilte et kort øjeblik. Bare så vi ikke blander delefiltre og impedanskorrektioners virkemåder sammen med ændringer, hvis man pludselig udskifter en delefilterkomponent med én, som ligger 25 % "ved siden af"!
Lad det være sagt med et samme, at arbejdspunkterne ikke er "statiske", som André meget kortfattet, og korrekt, beskriver.
Selvfølgelig risikerer man at lave noget bøvl, hvis man udskifter komponenter til andre med (store) afvigende tolerancer. Denne form for handling gælder jo sådan set overalt - ikke kun i delefilter og impedanskorrektionskredsløb, så lad os se bort fra denne!
Impedanskorrektionskredsløb: Disse kan være nogle "djævelske" størrelser at begynde at arbejde med. Mange har den opfattelse, at man lige lægger højttalerfabrikantens opgivne T-S parametre ind i et regneark og VUPTI! Så er dén i vinkel! Nej, så let der det desværre ikke.
1. Den aktuelle enhed skal måles igennem præcist derhjemme efter at have været igennem en tilspilningsperiode.
2. Impedanskorrektionskredsløbene beregnes, og man laver de første, "grove" kredsløb, og ser, om de virker efter hensigten.
3. Når man er ved at have finpudset og finpudset (altså målt! - og ikke "kun" beregnet!!!), så spiller man noget af det musik man plejer ved "normalt" volumenniveau / effektniveau i et godt stykke tid. Så er man sikker på at især svingspoleformen er blevet varm, og har "ændret impedans".
4. Herefter måler man igen, og checker om korrektionskredsløbene virker, som de skal. Gør de ikke det, så justerer man igen, indtil man er "i mål".
Vær opmærksom på, at nævnte delefilter inkl. korrektionskredsløb nu er korrigeret til at virke optimalt ved den lydstyrke, hvor du oftest lytter. Bedre kan man ikke umiddelbart gøre det med analoge midler. Spiller man en dag højere eller lavere vil arbejdspunkterne rykke sig en smule....
Min overbevisning er, at selv om arbejdspunkterne rykker sig en smule, så er det stadig bedre end uden korrektionskredsløb.
Venlig hilsen
Karsten
“I Play the way I do because it allows me to come up with the sickest sounds possible. That´s the point now isn´t it?” Jeff Beck.