Smelly skrev:Jeg er tit faldet over indlæg, der beskriver at netstøjsfiltre ikke bør benyttes i sammenhæng med forstærkere. Forklaringen lyder oftes, at det fjerner noget af forstærkerens evne til at være dynamisk, men jeg har læst en teknisk forklaring på det.
Er der nogen som kan hjælpe mig med en forklaring på, hvorfor brug af netstøjsfiltre til forstærkere skulle resultere i mindre dynamisk lyd?
Det er heller ikke altid at et netstøjsfilter er dynamikhæmmende.
Det der gør det dynamikhæmmende er at strøm/spænding skal igennem spoler og kondensatorer, istedet for direkte ind i trafoen.
Men et filter skal "bare" bruges de rigtige steder;
En forstærker med begrænset lytkapacitet, vil trække strømmen mere direkte fra nettet og vil derfor kræve mere fra nettet i de dynamiske udladninger og vil derfor være bedre uden netfilter på, hvor en forstærker med STOR lytkapacitet, trækker mere fra lytterne og ikke ser filteret som så stor en "spærring" af strøm, i de dynamiske udladninger.
De netfiltre der idag bliver betegnet som filtre der "bløder lidt op nedefter" af diverse blade, er sådan set samme betydning som man i gamle dage kaldte, dynamikdræbende - idag kalder man det bare noget andet og prisen er sindsyg tillige med.
Man kan få filtre som "kun" består af en VDR og et par små kondensatorer, som "kun" sidder parrallelt med app. og mindsker højfrekvent støj og overspænding, de er som regelt mest vellydende fordi der ikke sidder noget i serie mellem kontakten og forstærkeren.
Men det afhænger utroligt meget af lytkapaciteten i forstærkeren.