En servo sub kan jo forstås på flere måder. Jeg lavede (sammen med en Hr. Klarskov) en DIY servo styret sub artikel i HF. Tror det var tilbage i 90'erne.
I det tilfælde var der tale om mere almindelige højttalere i en lukket kasse, hvor servoen var piezo elementer limet til membranen (en accellerationsføler som dem der udløser air-bags kan også anvendes). Via et elektrisk kredsløb føres signalet fra piezoen retur og sammenlignes med indgangssignalet. Forskelle udlignes i et modkoblings kredsløb (også kaldet servo-kredsløbet). Da der opstår en vis tidsmæssig forskydning i den mekaniske transducer, skal man passe på. På et tidspunkt går det hele i selvsving og så skal man skrue ned for modkoblingen. Kunsten er at få en brugbar balance.
Den konstruktion jeg selv byggede var med 2 stk. 10" Scan Speak basser i et ca. 100 liter lukket kabinet. Med servo gik de pænt under 20 Hz, men selvfølgelig med et noget begrænset output (meget voldsomme membranudsving). Reelt var der dog tale om en fremragende bas gengivelse idet servoen jo også nedsætter forvrængningen vha. modkoblingen.
Højttalere med en egentlig servo motor er der ikke mange af. En af dem jeg kan komme i tanke om er Tom Danlys vilde ContraBas som via kileremme og en servomotor drev 2 store membraner.
Se mere på min hjemmeside om motordrevne enheder:
http://www.soundimage.dk/Different-col/LinearMotor.htm
Contrabas var meget vanskelig at drive. Mener den lå på omkring 1 ohm og belastningen var yderst induktiv.
En lille (eller stor) ulempe ved normale servo styrede højttaler som den førstnævnte er at en højttaler i en normal stue kan "fornemme" når den rammer rumresonanser. Det belaster membranen akustisk og den fornemmer et modtryk. Med andre ord giver det en anelse mindre membranudsving. Med servo kompenseres der så for dette, hvorfor man kan opleve at en servo-styret sub-woofer vil give store problemer. Placeringen er således endnu mere vigtig end ellers.